FreedomStruggle

           The Revolt of 1857

1 The First Governor General and Viceroy of British India was—

(a) Lord Dalhousie (b) John Lawrence (c) Warren Hastings (d) Lord Canning

Ans. d

2.The administrative consequence of the Revolt of 1857 was transfer of power from

(a) East India Company to the British Crown (b) British Crown to the East India Company (c) East India Company to the Governor General (d) British Crown to the Board of Directors [SSC 2008]

Ans.a

3.Mangal Pandey fired the first shot of the Revolt of 1857 at

(a) Barrackpore a s (b) Meerut (c) Kanpur (d) Jhansi (SSC 2009]

Ans.a

4.Who, among the following, was NOT associated with the Revolt of 1857 ?

(a) Maharaja Ranjit Singh (b) Nana Sahib (c) Begum Hazrat Mahal (d) Khan Bahadur

Ans.a

 5.One of the India’s first freedom fighters against British is

(a) Mahatma Gandhi (b) Kittur Rani Chennammatoriemises (c) Rani Laxmi Bai (d) None of these

Ans.c

6.The sepoy Mutiny took place in the year

(a) 1757 (b) 1761 (c) 1836 (d) 1857

Ans.d

 7.During India’s freedom struggle, the Sepoy Mutiny started from which one of the following places ?

(a) Agra (b) Gwalior (c) Jhansi (d) Meerut

Ans.c

8.Who is the author of the book “The Last Mughal : The fall of a Dynasty, Delhi, 1857′ ?

(a) John Kirkland o (b) William Dalrymple (c) Thomas Wilson (d) Simon Digby

Ans.d

9.Kunwar Singh led the revolt of 1857 in

(a) Punjab (b) Bengal (c) Bihar (d) Maharashtra

Ans.c

10.The Revolt of 1857 was witnessed by the poet

(a) Mir Taqi Mir (b) Zauq EVO (c) Ghalib (d) Iqbal

Ans.d

11.Who of the following was the bitterest enemy of the British during the Revolt of 1857

(a) Maulavi Ahmdullah Shah (b) Maulavi Imadulah (c) Nawab Liaquat Aliv (d) Maulana Fazi-i-Haq Khairabadi bent

Ans.d

12.Which one of the following commissions is associated with the Army Re-organisation after the suppression of the Revolt of 1857 ?

(a) Public Service Commissione (b) Peal Commission (c) Hunter Commission A S (d) Simon Commission

Ans.c

13.After the revolt of 1857 the British recruited the soldiers from the

(a) Brahmins of UP and Bihar (b) Bengalis and Orrias from the East (c) Gurkhas, Sikhs and Punjabis in the North (d) Madras Presidency and Marathas

Ans.c

14.When did Queen Victoria declared the taking over of Indian Administration under British Crown ?

(a) 1 November, 1858 (b) 31 December, 1857 (c) 6 January, 1958 (d) 17 November, 1859

Ans.a

15.The revolt of 1857 at Lucknow was led by

(a) Begum Hazarat Mahal (b) Tantia Tope (c) Rani Laxmi Bai (d) Nana Sahib

Ans.b

16.’India war of Independence 1857′ is written by

(a) S.N. Sen (b) R.C. Majumdar (c) V.D. Savarkar (d) S.B. Chaudhari

Ans.a

17.The birth place of Maharani Laxmi Bai, the heroine of the 1857 freedom struggle is

(a) Agra (b) Jhansi (c) Varanasi (d) Vrindaban/UPPCS 2008]

Ans.b

 18.The modern historian who called the revolt of 1857 as the ‘first war of independence’ was—

(a) R.C. Majumdar (b) S.N. Sen (c) V.D. Savarkar (d) Ashok Mehta

Ans.c

19.’In this instance we could not play off the Mohammedan against the Hindus’. To which one of the following events did this remark of Aitchison relate ?

(a) Revolt of 1857 (b) Champaran Satyagraha (1917) piego (c) Khilafat and Non-Cooperation Movement (d) August Movement of 1942

Ans.c

20.Which one of the following territories was NOT affected by the Revolt of 1857 ?

(a) Jhansi (b) Chittoria (c) Jagdishpur (d) Lucknow

Ans.a

22.With reference to the ‘revolt of the year 1857’, who of the following was betrayed by a friend captured and putti death by the British ?

(a) Nana Sahib (b) Kunwar Singh (c) Khan Bahadur Khan (d) Tantiya Tope

Ans.c

23.Who was the Governor General of India during the sepoy Mutiny ?

(a) Lord Canning (b) Lord Dalhousie (c) Lord Hardings (d) Lord Lytton

Ans.b

24.Who among the following was known during the day of the Revolt of 1857 as ‘Danka Shah’?

(a) Shah Mal (b) Maulavi Ahmudullah Shah (c) Nana Sahib (d) Tantia Tope [CDS 2014

Ans.a

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply