Expansion of British Power

(In the context of Bengal,Mysore,Punjab etc)

1.The Dual Government recommended by Lord Clive provided that the

(a) Criminal justice would be left to the Nawabi officials, while civil and fiscal matters would be controlled by the company (b) Company will look after fiscal matters and all the rest would be dealt by the Indian rulers (c) Indian rulers will deal with all the matters ofadministration under the supervision of a company official (d) Indian rulers will only titular head and all the powers shall be directly dealt by the Company. [CDS 2010]

Ans.a

2.Which of the following Indians was appointed as Deputy Diwan of Bihar by Robert Clive ?

(a) Omi Chand (b)Manik Chand (c) Rai Durlabh (d) Raja Shitab Raj

Ans.d

3.Who was appointed Deputy Diwan of Murshidabad(Bengali) by Robeert Clive after the Allahabad Treaty ?

(a) Mohd Reza Khan (b) Raja Shitab Raj (c) Raj Durlabh (d) Syed Ghulam Hussain

Ans.  a

4.Emperor Shah Alam II gave the diwani of Bengal, Bihar and Orissa to East India Company on

(a) 12 August, 1765 (b) 18 August, 1765 (c) 29 August, 1765 (d) 21 August, 1765

Ans.a

5.Hyder Ali was defeated at Porto Novo by which Britisk General ?

(a) Captain Pophem (b) Sir Eyrecoot (c) Captain Hector Munro (d) General Gedard

Ans.b

6.The successor of Maharaja Ranjit Singh waszo

(a) Kharaq Singh (b) Harihar Singh Nalwa (c) Sher Singh (d) Naunihal Singh

Ans.a

7.Which Sikh Guru helped the rebel prince Khusro wit money and blessings ?

(a) Guru Hargovind (b) Guru Govind Singh (c) Guru Arjun Dev (d) Guru Tegh Bahadur

Ans.c

8.A group of eunuches and ladies dominated in the Government under:

(a) Muhammad Shah (1719-48) (b) Ahmed Shah (1748-54) (c) Alamgir II (1754-59) (d) Shah Alam II (1759–1806)

Ans.b

9.Sirajuddaulah was defeated by Lord Clive in the battle of

(a) Plassey (b) Buxar (c) Munger (d) Wandiwash

Ans.a

10.In whose reign, Guru Nanak Deva established Sikhism

(a) Firoz Shah Tughlaq (b) Sikandar Lodi (c) Humayun

Ans.b

11.Who of the following compiled ‘Adigranth’ or ‘Guru Granth Saheb’ ?

(a) Guru Nanak Dev (b) Guru Teg Bahadur (c) Guru Govind Singh (d) Guru Arjun Dev

Ans.d

12.The first Governor General of India was appointed in

(a) 1774 (b) 1833 (c) 1858 (d) 1911

Ans.b

13.Which of the following was capital of Raja Ranjit Singh of Punjab ?

(a) Amritsar (b) Lahore (c) Rawalpindi (d) Peshawar

Ans.b

14.When was the Battle of Plassey fought ?

(a) 1757 (b) 1789 (c) 1848 (d) 1857

Ans.a

15.First decisive military success of English East India Company in India is marked by

(a) Battle of Buxar (b) Battle of Plassey (c) Battle of Panipat (d) Battle of Haldi Ghati

Ans. a

16.The book “Jiz Muhammad Shahi’ related to knowledge of Astrology produced in 1733 is written by- att

(a) Jaswant Singh of Jodhpur (b) Raja Bharmall of Amber (c) Sawai Jai Singh of Jaipur (d) Maharana Amar Singh of Udaipur [RAS/RTS 2007]

Ans.c

17.Who converted Sikhs into a martial race ?

(a) Arjun Dev (b) Gobind Singh (c) Hargobind (d) Teg Bahadur

Ans.b

18.Who founded independent sultanate of Bengal ?

(a) Ilias Shah (b) Murshid Quli Khan (c) Hussain Shah (d) Alivardi Khan

Ans.b

19.Who fouded Sikhism ?

(a) Gobind Singh (b) Ramdas (c) Nanak (d) Hargobind

Ans.c

20.Which Sikh Guru assumed the title ‘Sachcha Padshah’ ?

(a) Guru Nanak (b) Guru Teg Bahadur (c) Guru Hargovind (d) Guru Gobind Singh

Ans.b

21.The first Governor General of India was

(a) Lord Clive (b) Lord Canning (c) Lord William Bentick (d) Lord Lytton

Ans.c

22.Who among the following was not involved in the conspiracy against Sirajuddaulah ?

(a) Manikchand (b) Omichand (c) Mohanlal (d) Clive [WBPSC 2008]

Ans.c

23.The East India Company secured the Diwani from

(a) Sujauddaulah (b) Aurangzeb (c) Bahadur Shah (d) Shah Alam II

Ans.d

24.The Gurumukhi script was introduced by

(a) Guru Amardas (b) Guru Ramdas (c) Guru Angad (d) Guru Nanak

Ans.c

25.Who was the Governor General when the first Anglo Burmese was started ?

(a) George Barlow (b) Lord Hastings (c) Lord Minto (d) Lord Amherst

Ans.d

26.Who was the last independent Nawab of Bengal ?

(a) Sirajuddaulah (b) Najmuddaulah (c) Mir Kasim (d) Mir Jafar [WBPSC 2008]

Ans.c

27.The last major extension of British Indian territory took place during the time of

(a) Dufferin (b) Lytton (c) Curzon (d) Minto

Ans.a

28.Who among the following Indian rulers established embassies in foreign countries on modern lines?

(a) Haider Ali (b) Mir Qasim (c) Shah Alam II (d) Tipu Sultan[UPSC 2001]

Ans.d

29.Which one of the following statement is NOT correct ?

(a) Ali Mardan Khan introduced the system of revenue farming in Bengal (b) Maharaja Ranjit Singh set up modern foundries to manufacture cannons at Lahore

BUIL (c) Sawai Jai Singh of Amber had Euclid’s Elements of  Geometry’ translated into Sanskrit (d) Sultan TipuofMysoregavemoney fortheconstruction to of the idol of Goddess Sharda in Sringeri temple

Ans. a

30.How did the Mughal Emperor Jahandar Shah’s reign come to an early end ?

(a) He was deposed by his wazir (b) He died due to a slip while climbing down steps en (c) He was defeated by his nephew in a battle in (d) He died of sickness due to too much consumption of wine

Ans.c

31.Assertion (A): Shah Alam II spent the initial years as an Emperor far away from his capital. Reason (R) : There was always a lurking danger of foreign invasion from the north-west frontier.

(a) Both A and R is true and A is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but A is not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but Ris true

Ans.c

32.Consider the following statements about Sikhs Gurus : 1. Banda Bahadur was appointed as a military leader of the Sikhs by Guru Teg Bahadur 2. Guru Arjun Dev became the Sikh Guru after Guru Ram Das 3. Guru Angad/Anga Dev gave the Sikhs their own script Gurumukhi

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) 1 and 2

Ans.b

33.Which one of the following is the correct chronological order of the battles fought in India in the 18th century ?

(a) Battle of Ambur – Battle of Plassey – Battle of Wandiwash – Battle of Buxar (b) Battle of Wandiwash – Battle of Buxar – Battle of Ambur – Battle of Plassey (c) Battle of Wandiwash – Battle of Plassey – Battle ofAmbur – Battle of Buxar (d) Battle of Ambur – Battle of Buxar – Battle of Wandiwash – Battle of Plassey

Ans.a

34.Consider the statements : 1. Robert Clive was the first Governor General of Bengal 2. William Bentick was the first Governor General of India. Which of the statement (s) given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only 3 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.b

35.The ruler of which one of the following States was e removed from power by the British on the pretext of misgovernance ?

(a) Awadh (b) Jhansi (c) Nagpur (d) Satara

Ans.a

36.Who betrayed Siraj-Ud-Daula in the Battle of Plassey in 1757 ?

(a) Hyder Ali (b) Mir Qasim (c) Mir Jafar (d) Nawab of Oudh

Ans.c

37.Who succeeded Guru Nanak ?

(a) Guru Angad (b) Guru Ramdas (c) Guru Arjun (d) Guru Hargobind

Ans.a

38.Who was the Nawab of Bengal during Battle of Plassey?

(a) Mir Jafar (b) Mir Qasim (c) Siraj-Ud-Duala (d) None of these

Ans.c

 

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply