1.Among the following, which foreign traveller had come first to visit India ?

(a) Megasthenese (b) Fahien (c) Hiuen Tsang c) Hiuen Tsang (d) Itsing

Ans.A

2.What is the name of Megasthenese’s book?

(a) Arthashashtra (b) Rig Veda (c) Purana (d) Indica [BPSC 2005]

Ans.D

3.Who composed ‘Geographia’ ?

(a) Herodotus (b) Megasthenese (c) Strabo (d) Pliny

Ans.

4.The name of the book authored by Pliny is—

(a) Histories (b) Naturulis Historica (c) Geographia (d) Geography

Ans.B

5 Who composed ‘Periplus of the Erythrean Sea’ ?

(a) Herodotus (b) Megasthenese (c) Strabo (d) Anonymous Greek writer

Ans.D

6 Fahien was the resident of

(a) Bhutan (b) America (c) China (d) Burma

Ans.C

7.Fahien came to India during whom reign ?

(a) Chandragupta-I (b) Ashoka (c) Harshavardhana (d) Chandragupta-11 [NDA 2003]

Ans.D

8.Which Chinese traveller came in India during the reign of Harshavardhana ?

(a) Fahien (b) Itsing (c) Megasthenese (d) Hiuen Tsang

Ans.D

9.Arab traveller Sulaiman, who visited India in 9th century, had called which empire as ‘Ruhama’ ?

(a) Pala (b) Pratihara (c) Rashtrakuta (d) Sen

Ans.A

10.The muslim scholar, who accompanied Mahmud of Ghazni, during the Indian expedition was

(a) Al Beruni (b) Ibn Batuta (c) Amir Khusru (d) Firisthta [RRB Tech 2004, RRB ASM/GG 2008, JPSC 2010]

Ans.A

11.Traveller Ibn Batuta came from,

(a) Morocco (b) Persia (c) Turkey (d) Middle Asia (SSC 2002, RRB ASM/GG 2005]

Ans.A

12.South African traveller Ibn Batuta came India during the be reign of

(a) Humayun (b) Akbar (c) Muhammad Bin Tughlaq (d) Alauddin Khalji [RRB Tech 2005]

Ans.C

13.Abdurrazzaq, ambassador of Persian King Mirza Shahrukh, travlled Vijayanagara during the reign of which king? De

(a) Deva Raya- IS (b) Deva Raya- II (c) Krishna Deva Raya (d) Sadashiv Raya (5)

Ans.B

14.When Archaeological survey of India established ?

(a) in 1784 AD (b) in 1800 AD St(s) (c) in 1857 AD ) (d) in 1861 AD )

Ans.D

15.Who is called the ‘Father of Indian Archaeology’ ?

(a) Alexander Cunninghum (b) James Princep 2009 (c) John Marshall en (d) Mortimer Wheelerl tots [MPPSC 2017]

Ans.A

16.Among the following scholars, who was the first discoverer of Harappan Civilization ?

(a) Sir John Marshall (b) R.D. Bannerjee (c) A. Cunninghumenie (d) Daya Ram Sahanine [SSC ML 1999]

Ans.D

17.Harappan Civilization had discovered in which year ?

(a) 1901 AD (b) 1921 AD (c) 1935 AD (d) 1942 AD [SSC GL 2004]

Ans.B

16.Two first Indians, associated with discovery of Indus Valley Civilization, are

(a) Dayaram Sahani and Rakhal Das (R.D.) Bannerjee (b) John Marshall and Ishwari Prasad (c) Ashirvadi Lal and Rangnath Rao (d) Madho Swaroop Vats and B.B. Rao [CgPCS 2003]

Ans.A

17.Excavation of Mohanjodaro and Harappa was vised by

(a) Lord Macualay (b) Sir John Marshall (c) Lord Clive (d) Colonel Todd [RAS/RTS 1998]

Ans.B

18.What is Numismatics?

(a) The study of old manuscripts (b) The study of coins and metals (c) The study of palm leaves (d) The study of copper plates [RRB TC 2004]

Ans.B

19.The Boghaz Koi Inscription found from Asia Minor refers to following Vedic deities

(a) Indra, Mitra, Varuna and Nastayas (b) Indra, Varuna, Mitra and Agni (c) Indra, Varuna, Agni and Surya o bir (d) Indra, Mitra, Dyaus and Nastayas

[BPSC 1994; NET/JRF 2012]

Ans.A

20.The first Englishman who deciphered Ashokan’s inscription was- be

(a) John Towered) (b) Harry Smith (c) Charlse Metcalfe (d) James Princep

[CgpCS 2003; BPSC 2008; SSC 2012]

Ans.D

21.The most of Ashokan inscriptions are in which language and script?

(a) Prakrit and Brahmi (b) Sanskrit and Brahmi (c) Pali and Brahmi (d) Hindi and Brahmi

Ans.A

22.Ashokan bilingual (Greek and Aramaik) inscription has found from which place?

(a) Shara-i-kuna (b) Manshera (c) Kalsi (d) Kalinga

Ans.A

23.Which script is used in Ashokan inscriptions found from Manshera and Shahbajgarhi ?

(a) Kharosthi (b) Sanskrit (c) Tamil (d) Greek [CgPCS 2012]

Ans.A

24.Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left ?

(a) Brahmi (b) Nandnagari (c) Sharada (d) Kharosthi [UPSC 1997]

Ans.D

25.Heliodorus’s Besnagar Inscription is contexted with

(a) Sankarshana and Vasudeva (b) Sankarshana and Pradyumana (c) Sankarshana, Pradyumana and Vasudeva (d) Only Vasudeva [UPPCS 1999)

Ans.D

26.Among the following, which inscription is associated with Kalinga King Kharavela ?

(a) Hathigumpha (b) Junagarh (c) Nanaghat (d) Nasik

Ans.A

27.First of all which king issued a long inscription in pure sanskrit language in India ?

 (a) Greek King Menander (b) Saka Strap Rudradaman (c) Parthian King Gondaphernes (d) Kushana King Kanishka

Ans.B

28.Whose inscription has given the earliest evidence of poetic style?

(a) Rudradaman (b) Ashoka (c) Rajendra-I (d) None of these [UPPCS 1997]

Ans.A

29.Among the following, which inscription mentioned Chandragupta Maurya and Ashoka both ?

(a) Gautamiputra Shatakani’s Nasik inscription (b) Mahastrap Rudradaman’s Junagarh inscription (c) Ashoka’s Girnar inscription (d) Skandagupta’s Junagarh inscription

Ans.

30.Which Samudragupta’s inscription describes his military achievements ?

(a) Eran (b) Gaya (c) Nalanda (d) Prayag [UP PCS (LS) 2002; BPSC 2008]

Ans.D

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply