CASTE,TRIBAL.PEASANT AND Trade Union Movement

1.The Kuka movement started in mid-nineteenth century in

(a) Western Punjab (b) Maharashtra (c) Bengal(d) Madhya Bharat

Ans. a

3.Indian Factory Act was promulgated in—

(a) 1861 (b) 1881 (c) 1887 (d) 1898

Ans.

4.The first All India Trade Union Congress (AITUC) was founded in 1920 by

(a) N.M. Joshi 15de (b) Purushottamdas Thakurdas (c) V. V. Giri (d) Shyama Prasad Mukherji

Ans.a

5.Who among the following were the leaders of the Indigo Revolt ?

(a) Digambar Biswas and Bishnu Biswas (b) Budhu Bhagat and Jhindari Manki (c) Dinbandhu Mitra and Madhusudan Dutt (d) Birsa Munda and Gaya Munda

Ans.a

6.Who were the leaders associated with the Santhal

(a) Siddhu and Kanhu (b) Siddhu and Chakara (c) Chakara and Bogra (d) Dora and Chakara

Ans.a

7.Who wrote the famous drama ‘Neel Darpan’, which depicted the agony of the indigo cultivators and brutality of the planters ?

(a) Harish Chandra Mukherji (b) Dinbandhu Mitra (c) Sisir Kumar Ghosh SE TEBE (d) Ram Gopal Ghosh

Ans.b

8.In which of the following years was the All India Trade Union Congress (AITUC) formed in Bombay ?

(a) 1918 (b) 1919 (c) 1920 (d) 1921

Ans.c

9.Birsa Munda was in favour of

(a) Jharkhand (b) Uttaranchal ) Chattisgarh (d) Munda Raj

Ans.d

10.Kuka Movement was organised by

(a) Guru Ram Das (b) Guru Nanak (c) Guru Ram Singh (d) Guru Gobind Singh

Ans.c

11.Mundas rose revolt in

(a) 1885 (b) 1888 (c) 1890 (d) 1899

Ans. d

12.The first President of All India Trade Union Congress

(a) (b) S.A.Dange (c) Pt. Nehru (d) Lala Lajpat Rai

Ans.d

13.Who was the leader of revolt of the Mundas in 1899– 1900 ?

(a) Siddhu (b) Buddhu Bhagat (c) Birsa Munda (d) Shambhudan

Ans.c

14.Which British Commander was defeated by the Santhals in 1855 ?

(a) Captain Nek Feville (b) Lt. Bastain (c) Major Burrough (d) Colonel White

Ans.c

15.Who presided orver the first session of All India Kisan Sabha ?

(a) Swami Sahajanand (b) Indulal Yajnik (c) N. N. Ranga (d) P. C. Joshi

Ans.a

16.The militant phase of the trade union movement in India Was

(a) 1939–45 (b) 1926–39 (c) 1918–26 (d) 1914-18

Ans. b

17.Who was the leader of Champaran Indigo Movement ?

(a) Mahatma Gandhi (b) Birsa Munda (c) Baba Ramchandra (d) Ram Singh

. Ans.a

18.Which was the working area of Birsa Munda ?

(a) Champaran (b) Ranchi (c) Balia (d) Alipur

Ans.b

19.Moplah Revolt of 1921 took place in—

(a) Kashmir (1) (b) N.W.F.P. (c) Kerala (d) Assam

Ans.c

20.Where was the first All India Kisan Sabha formed ?

(a) Calcutta (b) Madras (c) Lucknow (d) Patna

Ans.c

 21.Kol Revolt of 1831–32 was led by—

(a) Buddhu Bhagat (b) Surga (c) Singrais Way (d) Jatra Bhagat

Ans.a

22.Santhal Revolt (1855–56) was led by—

(a) Siddhu-Kanhu (b) Chand-Bhairav (c) Both a and b e (d) Neither a norb

Ans.c

23.Who, among the following, was the founder of the Satya . Shodhak Samaj ?

(a) B.R. Ambedkar (b) Jyotiba phule (c) Narayan Guru (d) Rama Swami Naiker

Ans.b

24.Where had Baba Ramchandra organised the farmers ?

(a) Awadh (b) Bihar (c) Bengal (d) Andhra [UPPCS 2008]

Ans.a

25.Bhil revolts against the British in

(a) M.P. and Maharashtra (b) M.P. and Bihar (c) Bihar and Bengal (d) Bengal and Maharashtra

Ans.a

26.Which one of the following may be regarded as the first labour association in India ?

(a) The Bombay Millhand’s Association (b) The Bombay Worker’s Association (c) The Indian Worker’s Association (d) The Printer’s Union, Calcutta [WB PSC (P)2001

Ans.a

27.The All India Kisan Sabha was formed in

(a) 1926 (b) 1936 (c) 1946 (d) 1956

Ans.b

28.Gandhiji’s Champaran Movement was for

(a) the security of rights of Harijans (b) Civil Disobedience Movement (c) Maintaining the unity of Hindu Society (d) Solving the problem of Indigo Workers

Ans.d

29.Who founded All India Harijan Sevak Sangh?

(a) B.R. Ambedkar (b) Mahatma Gandhi (c) Jay Prakash Narayan (d) Raj Narayan

Ans.b

30.The first Indian Factory Act (1881) was passed by

(a) Lord Curzon (b) Lord Wellesley (c) Lord Cornwallis (d) Lord Ripon

Ans.d

31.Where did the Tebhaga Movement occur in 1946 ?

(a) Bihar (b) Punjab (c) Gujarat (d) Bengal

Ans.d

32.Siddhu was associated with

(a) Santhal Rebellion (b) Munda Rebellion (c) Kol Rebellion (d) Sanyasi Rebellion

Ans.a

33.The leader of the Bardoli Satyagraha (1928) was

(a) Sardar Vallabhbhai Patel (b) Mahatma Gandhi (c) Vitthalbhai Patel (d) Mahadev Desai

Ans.a

34.Who, among the following, was not associated with formation of U.P. Kisan Sabha in February, 1918 ?

(a) Indra Narayan Dwivedi (b) Gauri Shankar Mishra (c) Jawahar Lal Nehru (d) Madan Mohan Malviya

Ans.d

35.Which one of the following revolts was made famous Bankim Chandra Chatterjee in his novel’Anand Math

(a) Bhil uprising (b) Rangpur and Dinajpur uprising (c) Bishnupur and Birbhum rebellion (d) Sanyasi rebellion

Ans.d

36.Who of the following founded Ahmedabad Textil Labour Association ?

(a) Mahatma Gandhi (b) Sardar Vallabh Bhai Patel S OPHIE (c) N. M. Joshi (d) J. B. Kriplani

Ans. a

 37.The founder president of All India Kisan Sabha was—

(a) Acharya Narendra Dev (b) Sahajanand Saraswati (c) Bankim Mukherjee (d) Jay Prakash Narayan

Ans.b

38.The Damin-i-Koh was created by the British Government to settle which one of the following communities?

(a) Santals (b) Mundas (c) Oraons bobo (d) Saoras

Ans.a

39.The Khuntkatti tenure was prevalent in which one of the following regions of India during the British colonical rule ?

(a) Bundelkhand (b) Karnataka (c) Chota Nagpur (d) Madras Presidency

Ans.c

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply