Miscellaneous Modern India  Important Gk

 

1.Who wrote the famous song Sare Jahan Se Aa Hindustan Hamara ?

(a) Sahir Ludhiyanvier (b) Syed Ahmed (c) Muhammad Iqbal (d) Bahadur Shah

Ans.c

2.The Ancient Monument Protection Act was during the Governor-Generalship of

(a) Lord Minto (b) Lord Linlithe (c) Lord Curzon (d) Lord Canning

Ans.c

3.Which one of the following books is associated rise of national movement in India ?

(a) Gitanjali (b) Anand Math (c) Satyartha Prakash (d) Gita Rahasia

Ans.b

4.The main reason for the British Government modern education in India during pre-indian period was,

(a) the need for educted Indians in minor acima posts (b) to promote Indian culture (c) to modernise the Indian people so that the share their political responsibilities (d) None of these

Ans.a

5.Who established Shanti Niketan?

(a) Jawahar Lal Nehru (b) Bal Gangadhar Tilak (c) Rabindra Nath Tagore (d) Mohandas Karamchond Gandhi [

Ans.c

6.Who wrote ‘Discovery of India’ ?

(a) Jawahar Lal Nehru (b) Lala Lajpat Rai (c) Dadabhai Naoroji (d) Moti Lal Nehru

Ans.a

7.Which of the following books was known as of Bengali Patriotism’ ?

(a) Geetanjali (b) Anand Mat (c) Devdas (d) Gora

Ans.b

8.Who wrote the book ‘Life Divine’ ?

(a) Mulk Raj Anand (b) Abul Kalam (c) Aurobindo Ghosh (d) Jawahar La

Ans.c

9.Which one of the following is NOT correct

(a) Gopal Krishna Gokhle — Servants of the (b) Syed Ahmed Khan-Mohammadam

Defence Association (c) Moti Lal Nehru — Nehru Report d) Mohammad Ali Jinnah – Khilafat M

Ans.d

10.What is Redcliffe Line ?

(a) Indo-Pakistan boundary line (b) Indo-China boundary line (c) America-Canada boundary line . (d) Russia-Finland boundary line E

Ans.a

11.Arrange the following in chronological cover the correct answer from the codes given belo

1.Dandi March 2. Jallianwala Bagh Massacre 3. Quit India Movement 4. Swadeshi Movement

Codes:

(a)2-4-1-3  (b)4-2-1-3    (c)2-1-4-3 (d) 4-2-3-1

Ans.b

12.Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below :

Subhash Chandra Bose formed the forward bloc 2. Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association (HRSA) Codes :

(a) Only 1 is correct . (b) Only 2 is correct (c) Both 1 and 2 are correct (d) None of these

Ans.c

13.In whose Viceroyalty the White Mutiny (1883) took place?

(a) Lord Curzon(b) Lord Minto (c) Lord Ripon (d) Lord Hardinge

Ans.c

14.To which part of India did the poet Iqbal, who wrote ‘Sare Jahan Se Achchha Hindustan Hamara’, belong?

(a) Delhi (b) U.P. (c) Punjab (d) Hyderabad

Ans.c

15.Which one of the following was an emigre communist journal of M.N. Roy ?

(a) Kisan Sabha (b) The Worker (c) Vanguard (d) Arushila

Ans.c

16.Who fonded Asiatic Society of Bengal ?

(a) William Jones (b) Drinkwater Bethune (c) David Hane (d) Lord Ripon D

Ans.a

17.The Civil Services was brought into existence in India by

(a) Warren Hastings (b) Cornwallis (c) Dalhousie (d) Ripon

Ansb.

18.In which year Vernacular Press Act was passed ?

(a) 1870 S EO (b) 1875 (c) 1878 (d) 1880

Ans.c

19.Who was the founder of Hindu Mela?

(a) Nabagopal Mitra (b) Bal Gangadhar Tilak (c) Akshay Kumar Dutt (d) Surendranath Bannerjee

Ans.a

20.Who, amongst the following Englishmen, first translated ‘Bhagavad Gita’ into English ?

(a) William Jones (b) Charles Wilkins (c) Alexander Cunningham (d) John Marshal

Ans. b

21.Which one of the following Acts of British India strengthened the Viceroy’s authority over his executive council by substituting ‘portfolio’ or departmental system for corporate functioning?

(a) Indian Councils Act, 1861 (b) Government of India Act, 1858 (c) Indian Councils Act, 1892 (d) Indian Councils Act, 1909

Ans. a

22.With reference to colonial rule in India, what was sought by the Ilbert Bill in 1883 ?

(a) To bring Indian and Europeans on par as far as the criminal jurisdiction of courts was concerned (b) To impose severe restrictions on the freedom of the native press as it was perceived to be hostile to colonial rulers (c) To encourage the native Indians to appear for civil service examination by conducting them in India (d) To allow native Indians to possess arms by amending the Arms Act

Ans.a

23.Which one of the following statements is NOT correct ?

(a) The National song Vande Mataram was composed by Bankim Chamdra Chatterje originally in Bengali (b) The National Calender of India based on Saka era

has its 1st Chaitra on 22nd March normally and 21st March in a leap year (c) The design of the National Flag of India adopted by the Constituent Assembly on 22nd July, 1947 (d) The song ‘jana-gana-mana, composed originally in Bengali by Rabindra Nath Tagore was adopted in its Hindi version by the constituent Assembly on 24th January, 1950 as the National Anthem of India

Ans.a

24.The aim of eduction as stated by the Wood’s despatch of 1854 was—

(a) The creation of employment opportunities for native Indians (b) The spread of Western Education in India (c) The promotion of literacy among the people using

English medium of language (d) Theintroduction ofscientificresearchandrationalism in the traditional Indian eduction

Ans. b

25.Which one of the following pairs is NOT correctly matched ?

(a) Pitt’s India Act — Warren Hastings (b) Doctrin of Lapse — Dalhousie (c) Varnacular Press Act — Curzon (d) Ilbert Bill — Riponm

Ans.c

26.Consider the following Viceroys of India during the British Rule :

1. Lord Curzon                                              2.Lord Chelmsford

  1. Lord Hardingeot                                        4. Lord Irwin

Which one of the following is the correct chronological order of their tenure ?

(a) 1-3-2-4. (b) 2-4-1-3 (c) 1-4-2-3 (d) 2- 3-1-4

Ans.a

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply