Sailent Features of the Constitution

1. The Presidential Government operates on the principle of

(a) Division of powers between centre and states (b) Centralisation of Powers (c) Balance of Powers (d) Separation of powers .

Ans.d

2.The basic features of the Indian Constitution which are not amendable under Article 368 are

(a) Sovereignty, territorial integrity, federal system and Judicial review (b) Sovereignty, territorial integrity and parliamentary system of government (c) Judicial review and the federal system (d) Sovereignty, territorial integrity, federal system,judicial review and parliamentary system of government the following advantages ?

Ans.d

3.The unitary Systeam of Government possesses which of the following ad vanrtages ?

(a) Greater adaptability (b) Strong State (c) Greater participation by the people (d) Lesser chances of authoritarianism

Ans. d

4.Which of the following countries enjoys a federal form of government ?

(a) China (b) USA (c) Cuba (d) Belgium

Ans.b

5.The English Crown is an example of :

(a) Real executive G (b) Quasi-real executive (c) Nominal executive vo(d) Nominated executive

Ans.c

6.The declaration that Democracy is a Government ‘of the people, by the people, for the people’ was made by :

(a) Abraham Lincon 2. (b) George Washington (c) Theodre Roosevelt (d) Winston Churchill

Ans.a

7.What is Gandhi’s definition of ‘Ram Raj’ ?

(a) Sovereignty of the people based on pure moral authority (b) The rule as it was during the time of Rama (d) The absolute power concentrated in the hands of a king

Ans.a

8.The most essential feature of the Parliamentary form of Government is the

(a) sovereignty of the Parliament (b) written Constitution (c) accountability of the executive to the legislature (d) independent judiciary

Ans.d

9.At which of its session, did the Congress officially aca the ‘Socialistic Pattern of Society’?

(a) Bombay Session of 1953 (b) Avadi Session of 19 (c) Calcutta Session of 1957 (d) Nagpur Session of 1

Ans.b

10.In Indian Polity which one is Supreme ?

(a) The Supreme Court (b) The Constitution (c) The Parliament (d) Religion

Ans.b

11.In Indian Polity, the executive is subordinate to the

(a) Judiciary (b) Legislature da (c) Election Commission (d) Union Public Service Commission

Ans.b

12.Which of the following statements about the fede system in India are correct?The Constitution introduces a federal system as basic structure of Government.

1.There is a strong admixture of a unitary bias. Both the Union and State Legislature are soverei 4. The legislative, financial and judicial powers ha been divided between the Union and its units. Select the correct answer from the codes given below Codes :

(a) 1 only (b) 1 and 2 only (c) 1, 2 and 3 only (d) All of these

Ans.b

13.Who among the following gave the following statem about the Indian Constitution ? ‘Indian Constitution strikes a good balance bet extreme rigidity and too much flexibility’.

(a) B.R.Ambedkar • (b) M.V. Pylee (c) Alexanderowicz (d) K.C. Wheare

Ans.c

14.Assertion (A): Indian Constitution is quasi-federal Reason (R) : Indian Constitution is neither fe nor unitary. Select the correct answer using the codes given below Codes :

(a) Both A and Rare true and R is the correct explanan of A (b) Both Aand Rare true but Ris not a correct explana of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

Ans.c

15.Which of the following official documents is related India ?

(a) White Paper (b) Green Paper (c) Yellow Book (d) Blue Book

Ans. a

16.Which one of the following is a basic feature of Presidential Government ? daving Indian Po

(a) Rigid Constitution (b) Single Executive (c) Supremacy of the Legislature (d) Residual Powers of the States

Ans.b

17.The cardinal features of political system in India are

1.It is a democratic republic. 2. It has a parliamentary form of Government 3. The Supreme power vests in the people of India. 4. It provides for a unified authority. Select the correct answer            from the codes given below : Codes :

(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3 (c) 2, 3 and 4 (d) All of these

Ans.d

18.Where was, the concept of written constitution, first born ?

(a)France  (b) USA (c) Britain (d) Switzerland

Ans.b

19.Where was the first parliamentary form of Government formed ?

(a) Britain (b) Belgium (c) France (d) Switzerland

Ans. a

20.Who called Indian Federalism as the Co-operative Federalism ?

(a) G. AustinC. Wheare (c) Sir Ivor Jennings (d) D.D. Basu

Ans.a

21.The constitution of India is—

(a) Rigid (b) Flexible and (c) Very rigid (d) Partly rigid, partly flexible

Ans.d

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply