Miscellameous (Modern India) Important Gk Questions

 

1.Consider the following statements : 1. In the Third Battle of Panipat, Ahmed Shah Abo defeated Ibrahim Lodi. 2. Tipu Sultan was killed in the Third Anglo-Mys War. 3. Mir Jafar entered in conspiracy with the English the defeat of Nawab Sirajudaulah in the Battle Plassey. Which of the statements given above is/ are correct

(a) 1, 2 and 3 (b) 3 only (c) 2 and 3 (d) None of these

Ans.b

2.Who, among the following, repealed the Vernacular Pe

(a) Lord Dufferin (b) Lord Ripon (c) Lord Curzon (d) Lord Hardinge

Ans.b

3.Consider the following statements : 1. Warren Hastings was the first Governor Gene who established a regular police force in India the British pattern. 2. A Supreme Court was established at Calcutta bss Regulating Act, 1773 3. The Indian Penal Code came into effect in the 1860 Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3

Ans. b

4.Consider the following statements : 1. The Charter Act, 1853 abolished East India Companymonopoly of Indian trade 2. Under the government of India Act, 1858 the Bria

Parliament abolished the East India Compa altogether and undertook the responsibility ofIndia directly. which of the statement(s) given above is/are correct

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 COA (d) Neither 1 nor 2

Ans.b

5.Which one of the following places was associated Acharya Vinoba Bhave’s Bhoodan Movement at beginning of the movement ?

(a) Udaygiri (b) Raipur (c) Pochampalli (d) Venkatgiri

Ans.c

6.Who, among the following, wrote the poem ‘Sube Azadi’?

(a) Sahir Ludhiyanvi (b) Faiz Ahmed Faiz (c) Muhammad Iqbal (d) Maulana Abul Kalam Azad

Ans.b

7.Who of the following is the author of a collection of poems called ‘Golden Threshold’ ?

(a) Aruna Asaf Ali (b) Annie Besant (c) Sarojini Naidu (d) Vijayalaxmi Pandit

Ans.c

8.Who, among the following Governor Generals, created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as Indian Civil Service (ICS)?

(a) Warran Hastings (b) Wellesley (c) Cornwallis Agnita (6) (d) Willian Bentick

Ans.c

9.Which one among the following statements regarding Bal Gangadhar Tilak is NOT correct ?

(a) He propounded the theory of the Arctic Home of theAryans b) He founded the Anti-cow killing Society (c) He set up the Home Rule League at Poona v (d) He supported the Age of Consent Bill [CDS 2012]

Ans.d

10.The Cabinet Mission Plan for India envisaged a

(a) Federation b) Confederation (c) Unitary for the Government (d) Union of States S to svi [CDS 2012] Several nationalist leaders in India wrote commentaries on the Bhagavadgita to argue the case for an ethical foundation to Indian nationalism. Who among the following is an exception to it?

(a) Sri Aurobindo (b) Mahatma Gandhi c) Bal Gangadhar Tilak (d) Rammanohar Lohiya Ebr

Ans.a

11..Quit India Movement was launched in response toa

(a)Cabinet Mission Roman o (b) Cripps Proposals i dste c) Simon Commission Reports d) Wavell Plan

Ans.d

12.The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was fora) The reduction of the share of the landlords from one half of the crop to one-third b) The grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land c) The uprooting of Zamindari System and the end of serfdom a) Writing off all peasant debts h 1920 which of the following changed its name to Swarajya Sabha’ ?

(a) All India Home Rule League.com b) Hindu Mahasabha South Indian Liberal Federation a The Servants of Indian Society

Ans.b

13.The social ideas of Mahatma Gandhi were first put forth in

(a) Hind Swaraj (b) An Autobiography—The Story of My Experiments with Truth (c) History of the Satyagraha in South Africa (d) The Bhagavadgita According to Gandhi

Ans.a

14.Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) S. C. Bose  ‘Indian Struggle (b) Dadabhai Naoroji — ‘Poverty and Un-British Rule in India’ (c) Rajendra Prasad — ‘India Divided’ (d) Frank Moraes – ‘India from Curzon to Nehru and After’

Ans.d

15.British Crown assumed sovereignty over India from the East India Company in the year

(a) 1857(b) 1858 (c) 1859 (d) 1860

Ans.b

16.Who amongst the following is considered to be the father of ‘Lord Self Government’ in India ?

(a) Lord Dalhousie (b) Lord Canning (c) Lord Curzon(d) Lord Ripon

Ans.d

17.Pochampally in Nalgonda district of Telengana became famous in April, 1951 because

(a) the Bhoodan movement was launched there by Vinoba Bhave (b) the landless peasants rose up in arms against the landlords (c) it witnessed violent anti-Hindi agitation (d) Silk weavers cooperative was formed for the first time in India

Ans.a

18.Henry T. Colebroke was a Professor of Sanskrit in which one of the following institutions ?

(a) Fort William College (b) Serampore Mission troi (c) Kashi Vidyapith (d) Asiatic Society

Ans.a

19.Who was the author of the book ‘History of British India’?

(a) Charles Grant (b) John Stuart Mill (c) James Mill (d) William Jones

Ans.c

20.’The Rise and Growth of Economic Nationalism in India’. was written by

(a) Parth Sarathi Gupta (b) S. Gopal (c) B.R. Nanda (d) Bipan Chandra

Ans.d

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply