Mahajanapada Period(600BC-325 BC)

1.The Indian king who opposed Alexander was

(a) Ambhi stan DU (b) Porusan (c) Dhanananda (d) (d) Chandragupta

Ans.b

2.The ancient name of North Bihar was

(a) Vajji (b) Vatsa (c) Surasena SD ( (d) Avanti

Ans. a

3.In ancient India, the earliest capital of Magadha kingdom was at

(a)Pataliputra (b) Rajgir (c) Vaishali (d) Varanasi

Ans. b

4.When Alexander invaded India, who were the rulers of Magadha ?

(a) Haryankas (b) Shishunagass (c) Nandas (d) Mauryas

Ans.c

5.Which one of the following rulers of Magadha was the contemporary of Alexander, the great? qora

(a) Mahapadmananda (b) Dhanananda (c) Sukalp (d) Chandragupta Maurya

Ans.b

6.Where was the seat of the first Republic of the world in 6th century BC ?

(a) Vaishali d  (b) Athens (c) Sparta o te wein (d) Patliputra da

Ans.a

7.By which ruler Pataliputra was chosen for the first time as a capital ?

(a) Ajatasatru 20 lbs (b) Kalasok sa diw (c) Udayin (d) Kanishka

Ans.c

8.The list of sixteen Mahajanapadas is available in

(a) Mahabharat (b) Anguttar Nikaya (c) Chhandogya Upanishad (d) Samyukta Nikaya

Ans.b

9.Which was the first capital of Magadha ?

(a) Pataliputra (b) Vaishali tanko (c) Girivarja (Rajgriha) (d) Champa su

Ans.c

10.Who founded Pataliputra ?

(a) Udayin 1996 (b) Ashokas toblano (c) Bimbisar(d) Mahapadmananda

Ans.A

11.By whom the first republic of the world was established in Vaishali ? esos

(a) Maurya (b) Nand (c) Gupta (d) Lichhavi

Ans.D

12.Match List-I with List-II ans select the correct answer 26 from the given codes : List-I (King)

List-II (Kingdoms)

 

  1. Pradyota| 1. Magadha
  2. Udayana 2. Vatsa
  3. Prasenjita 3. Avanti
  4. Ajatsatru 4. Kosala Codes:

A (a) (b) 2 (c) (d) 4.

Ans.C

13.Which early ruler of Magadha murdered his father to ascend the throne and, in turn, was murdered by his own son ?

(a) Bimbisar (b) Ajatasatru (c) Udayan Lb (d) Nagadashak

Ans.B

14.Arrange the following Magadhan dynasties in the chronological order

(a)Nandas (b) 2. Sungas 52 3. Mauryas 4. Haryanks

Choose the answer from the following codes

(a) 2-1-4-3 (b) 4-1-3-2 (c) 3-2-1-4 (d) 1 – 3 – 4 – 2

Ans.B

15.Mahajanapada situated on the bank of river Godawari was

(a) Avanti (b) Vatsa (c) Assaka (d) Kamboja[RAS/RTS 2008]

Ans.C

16.Who was the founder of Nanda dynasty?

(a) Bimbisara(b) Mahapadmananda $ (c) Ajatasatruopas ardo(d) Dhanananda

Ans.B

17.Which one of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexander’s invasion ?

(a) Nanda (b) Maurya (c) Sunga (d) Kanva

Ans.A

18.Who among the following was NOT a contemporary of other there?

(a) BimbisaraHSM (b) Gautama Buddha (c) Milinda into(d) Prasenjit

Ans.C

19.Between which of the following was the ancient town of Takshasila located ?

(a) Indus and Jhelum (b) Jhelum and Chenab (c) Chenab and Ravi (d) Ravi and Beas

Ans.A

20.Which one of the following had not come to India with Alexander ?

(a) Nearchus (b) Onesicritus (c) Aristobulus (d) Deimachus Gatora

Ans. D

 

 

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply