The Gandhian Era (1917-1947)

1.Who of the following was known as Deshbandhu

(a) Aurobindo Ghosh (b) Chitta Ranjan (C.R.) Das (c) Dadabhai Naoroji (d) Jyotiba Phule

Ans.b

2.Which one of the following is the correct chronologom order ?

(a) First Round Table Conference-Poona Pact-50 Commission — Gandhi – Irwin Pact (b) Simon Commission – First Round Table Confem — Gandhi – Irwin Pact — Poona Pact (c) Gandhi – Irwin Pact — Simon Commission’ – Round Table Conference – Poona Pact (d) Poona Pact – Simon Commission – First Table Conference – Gandhi – Irwin Pact

Ans.b

3.Assertion (A): During India’s freedom struggle Das formed Congress—Khilafat Su Party within the Congress which later known as the Swarajest Party Reason (R) : At special Calcutta Session of 1920, Das opposed Gandhiji.

(a) Both A and Rare true and R is the correct explana of A (b) Both A and R is true but Ris not a correct explana of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

Ans.b

4.Consider the following statements : 1. Both Congress and Muslim League refused the of the Cripps Mission. 2. The interim government formed in 1946

nominees of the Congress only and not those Muslim League. Which of the statement is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.a

5.In the year 1946, who among the following joined Viceroy’s Executive Council with finance portfolio

(a) Mohammad Ali Jinnah (b) Liaqat Ali Khan (c) Nawab Salimullah (d) Shaukat Ali

Ans.b

6.During whose tenure as the Viceroy of India we great martyrs Bhagat Singh, Rajguru and Suki hanged?

(a) Lord Curzon (b) Lord Irwin (c) Lord Minto (d) Lord Chelmsford

Ans.b

7.During Indian freedom struggle, which one of following happened earliest ?

(a) Simon Commission (b) Gaya Session of Congress (c) Tripuri Session of Congress (d) Gandhi-Irwin Pact

Ans.b

8.The Rani Jhansi Regiment, the women’s regimento Hind Fauj, was under whose command ?

(a) Usha Mehta (b) Anne Marcarence (c) Annie Basant (d) Lakshmi Sehgal

Ans.d

9.Who among the following was elected as the President of All-India Khilafat Conference met at Delhi in November, 1919 ?

(a) Motilal Nehru (b) Mahatma Gandhi (c) M.A. Jinnah (d) Shaukat Ali

Ans.b

10.Who among the following was NOT a member of the Cabinet Mission ?

(a) Sir Stafford Cripps (b) A. V. Alexander (c) Redcliff (d) Pethwick Lawrence

Ans.c

11.Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third Round Table Conference ?

(a) Faiz Ahmed Faiz (b) Josh Malihabadi (c) Muhammad Iqbal (d) Firaq Gorakhpuri

Ans.c

12.When Lord Mountbatten became the first Governor General of free India, who among the following became the Governor General for Pakistan ?

(a) Lord Mountbatten (b) M. A. Jinnah (c) Liaquat Ali Khan (d) Shaukat Ali

Ans.b

13.Which one of the following Commissions/Committees was appointed by the British Government to investigate into the massacre in Jallianwala Bagh ?

(a) Welby Commission (b) Hunter Commission (c) Simon Commission (d) Butler Committee

Ans.b

14..October 26, 1947 is an important date in the Indian History because of

(a) Maharaja Hari Singh’s signing of Instrument ofAccession (b) Ceasefire with Pakistan (c) Merger of Sind (d) Declaration of War over India by Pakistan

Ans.a

15.Cabinet Mission was presided over by

(a) Lord Atlee (b) Stafford Cripps (c) Clement Atlee (d) Pathic Lawrence

Ans.d

16.Jai Prakash Narayan belonged to which Party ?

(a) Congress (b) Kisan Sabha (c) Socialist(d) Raivadi

Ans.c

17.Who of the following shot dead Miachel O’Dyer responsible for Jallianwala Bagh Massacre ?

(a) Khudiram(b) Bhagat Singh (c) Madan Lal Dhingra (d) Udham Singh

Ans.d

18..Quit India Movement was led by

(a) B.R. Ambedkar (b) Jawahar Lal Nehru (c) Mahatma Gandhi (d) None of them

Ans.c

19.The mantra ‘Do or Die’ was given by

(a) P. C. Roy (b) J. C. Bose c) C. V. Raman (d) Mahatma Gandhi

Ans.d

 20.Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev were hanged on

(a) March 23, 1931 (b) March 23, 1932 (c) March 23, 1933 (d) March 23, 1934

Ans.a

21.Where was Azad Hind Fauj set up ?

(a) Japan (b) Burma (c) Singapur (d) England

Ans.c

22.Who is known as ‘Lok Nayak’? das

(a) Mahatma Gandhi (b) Subhash Chandra Bose (c) Jai Prakash Narayan (d) Bal Gangadhar Tilak

Ans.c

23..The Poona Pact aimed

(a) at Hindu – Muslim Unity and (b) to represent to lower cast (c) at privileges to princes | (d) to review the Dyarchy

Ans.b

24.The object of Butler Committee of 1927 was to

(a) modernise the Indian army (b) modernise the Indian agriculture (c) impose censorship on National Press L AGI (d) improve the relationship between Government of India and Indian Princely States

Ans.d

25.The massacre of the crowd at Jallianwala Baghat Amritsar took place on

(a) 1st June, 1918 VAL. (b) 13th April, 1919 (c) 14th April, 1920 (d) 6th July, 1921

Ans.b

26.The Second Round Table Conference at London was held in the backdrop of the

(a) Emerson – Gandhi Pact (b) Hailey – Gandhi Pact (c) Gandhi – Irwin Pact (d) Gandhi – Simon Pact

Ans.c

27.Mahatma Gandhi’s close English compatriot during the freedom movement was

(a) Thomas Moore (b) A. O. HumeGUSES ) Charlie Freer (C.F) Andrews William Wavell

Ans.c

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply