Indian Economy

However, Indian Economy is an essential component of the question paper of General Awareness, but its importance gets enhanced manifold in context of the examination conducted by SSC to recruit the Data Entry Operators at 10+2 level. The number of questions from this subject has been increased from the last 2 to 3 years of examination. From this subject the questions asked in the examination are related to the following topics: National Income of India, Planning in India, New Economic Policy, Poverty, Unemployment, Flagship Programmes of Government of India, Agriculture Industry, Money and Banking, Insurance, Indian Fiscal System, Union Budget, Tax Structure, International Economic Organisations, etc.

 

1.The main objective of First Five Year Plan was

(a) industrial growth (b) economic growth (c) development of agriculture including irrigation and power projects (d) self-reliance

Ans.c

2.India had a plan holiday

(a) after the China-India War of 1962 (b) after the drought of 1966 (c) after the liberation of Bangladesh in 1971 (d) after the India-Pakistan War in 1965

Ans.b

3.During which Plan did prices show a decline?

(a) First (b) Third (c) Fifth (d) None

Ans.a

4.Rolling plan was designed for the period

(a) 1978-83 (b) 1980-85 (c) 1985-90 (d) 1974-97

Ans.a

5.The Second Five Year Plan laid more stress upon

(a) agriculture (b) industrialisation (c) removing poverty (d) self-reliance

Ans.b

6.The steel plants at Durgapur, Bhilai and Rourkela were established during the period of

(a) First Five Year Plan (b) Second Five Year Plan (c) Third Five Year Plan (d) Fourth Five Year Plan

Ans. b

7.For credit disbursenent the “Slack Season’ in the Indian Economy is

(a) March-April (b) Sept.-Dec. (c) Jan.-June (d) Feb.-April

Ans.c

8.Which of the following groups of states has the largest concentration of rural poor and people living below the poverty line?

(a) Karnataka, Maharashtra, Goa (b) Goa, Andhra Pradesh, Maharashtra (C) Tamil Nadu, Kerala, Goa (d) Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu

Ans.d

9.Pradhan Mantri Gramodaya Yojana aims at

(a) meeting rural needs like Primary education; health care, drinking water, housing, rural roads (b) alleviating poverty through micro-enterprises (c) generating employment in the rural areas (d) strengthening the Panchayati Raj System in rural areas

Ans.a

10.Which one of the following is a revamp of the Integrated Rural Development Programme?

(a) Jawahar Gram Samridhi Yojana (b) Community-based Pro-poor Initiative (c) Swarn Jayanti Gram Swarozgar Yojana (d) National Social Assistance Programme

Ans.c

11.What is main objective of Antyodaya programme?

(a) Uplift the poor (b) Uplift the urban poor (c) Uplift the farmer (d) Uplift the landless labour

Ans.a

12.Swarn Jayanti Gram Swarozgar Yojana came into being in

(a) April 1995 (b) April 1997 (c) April 1999 (d) July 2001

Ans.c

13.Operation Blackboard aims at

(a) promoting adult literacy (b) providing education to urban slum dwellers (c) opening of new schools specially for female children (d) providing primary education in an educationally backward area

Ans.a

14.In India, present trend of rapid urbanisation is due to

(a) lack of employment opportunities in rural areas (b) influence of cinema and electronic media (c) break up of joint family system (d) abolition of zamindari system

Ans.a

15.New Economic Policy aims at

(a) giving importance to rural techniques of production (b) reforms in production pattern, obtaining new technology, making Indian economy more competitive (c) creating more tax brackets (d) imposing Tobin tax

Ans.b

16.What is the minimum calorie intake decided by the Planning Commission for rural and urban areas, respectively?

 

(a)2400 and 2100 (b) 2100 and 2400 (c) 2400 and 2200 (d) 2100 and 2200

Ans.a

17.Consider the following statements

  1. Indira Awaas Yojana seeks to provide shelter to rural households living below the poverty line 2. Allotment of house under Indira Awaas Yojana is made in the name of female member of the household Which of the statements given above is/are correct? .

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans. c

18.The cause of inflation is

(a) increase in money supply (b) fall in production (c) increase in money supply and fall in production (d) decrease in money supply and fall in production

Ans.c

19.Inflation implies

(a) rise in budget deficit (b) rise in money supply (c) rise in general price index(d) rise in prices of consumer goods

Ans.c

20. Which one of the following is not a feature of limited liability partnership firm?

(a) Partners should be less than 20 (b) Partners and management need not to be separate (c) Internal governance may be decided by mutual agreement among partners (d) It is a corporate body with perpetual succession

Ans.a

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply