India Polity Top Important Gk Questions

Indian Polity is also an essential ingredient of the question paper of the General Awareness. The questions from this subject are related to the following topics The making of Indian Constitution along with the Form, Nature and its key Features, Union and its Territory, Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy, Fundamental Duties, President, Vice President, Prime Minister, Union Council of Ministers, Parliament, Supreme Court, Executive of the State Governor, State Legislature etc.

1. A money bill passed by the Lok Sabha has to be passed/ returned by Rajya Sabha within

(a) 14 days (b) 21 days (C) 1 month (d) 3 months

Ans.A

2. What is the minimum age for election/appointment as member of the Rajya Sabha?

(a) 35 yearsb (b) 30 years (c) 25 years (d) 40 years

Ans.B

3. How many times can the President of India return a non-money Bill, passed by Parliament?

(a) Twice (b) Once (c) Thrice (d) Never

Ans.B

4. The term of the Lok Sabha

(a) cannot be extended (b) can be extended for another full term of 5 years (c) can be extended for an unlimited period (d) can be extended by 1 year at a time

Ans.D

5. Which  of the following is Correct

(a) Speker cannot be removed without a 2/3rd majortity of the total membership (b) The decision of the Speaker whether a particular Bill is a Money Bill is not final unless ratified by the President (c) No court of law can go into the merits of a ruling given by the Speaker (d) Not all the proceeding of the House are addressed to theSpeaker.

Ans.C

6.Who is considered to be the guardian of the Public Purse?

(a) Parliament (b) Comptroller and Auditor-General (C) Public Accounts Committee (d) The President

Ans.b

7.All money received by or on behalf of the Government of India are credited to

(a) the Consolidated Fund of India (b) The Public Account of India (c) the Contingency Fund of India (d) Either (a) or (b)

Ans.d

8.A joint sitting may be called I. only in case of national emergency II. to enable a Constitutional Amendment to be passed in a hurry III. when taxes approved by one House are rejected by the other

(a) I and III (b) II and III (C) I, II and III (d) None of these

Ans.d

9.Amongst the questions allowed by the Speaker, which one is regarded as the most important?

(a) Unstarred (b) Starred (C) Supplementary (d) Short Notice

Ans.d

10.Which of the following non-members of Parliament has the right to address it?

(a) Solicitor-General of India (b) Chief Justice of India (c) Attorney General of India (d) Chief Election Commissioner

Ans.c

11. Who among the following decides whether a particular bill is a Money Bill or not?

(a) President (b) Speaker of Lok Sabha (c) Chairman of Rajya Sabha (d) Finance Minister

Ans.b

12.Which is not an eligibility criterion for appointment as a Judge of the Supreme Court?

(a) must have been a High Court Judge for at least 5 years (b) must have attained the age of 55 years (c) must have been an advocate of a High Court for not less than 10 years (d) must be, in the opinion of the President, a distinguished jurist

Ans.b

13. Judicial Review’ function of the Supreme Court means the power to

(a) review its own judgement (b) review the functioning of judiciary in the country (C) examine the constitutional validity of the laws (d) undertake periodic review of the Constitution

Ans.c

14.Which of the following is covered under the original jurisdiction of the Supreme Court?

(a) Dispute relating to civil matters (b) Dispute relating to criminal cases involving murder (c) Disputes between two states of the Indian Union (d) Disputes between two citizens from two different states

Ans.c

15. A Judge of the Supreme Court can be removed from office only on grounds of

(a) gross in efficiency (b) imbecile conduct (c) proven misbehaviour or incapacity(d) semility

Ans.c

16. The main sources of law in India are The Constitution II. Statutes III. Customary law IV. Judicial decisions of superior courts

(a) I and II (b) I, II and IV (C) II and IV (d) All of the above

Ans.d

17 Public interest litigation applies to any case of public injury arising from

(a) the breach of any public duty (b) the violation of a constitutional provision (c) the violation of the law (d) All of the above

Ans.d

18.The judges of the Supreme Court take an oath or affirmation before entering upon office, conducted by

(a) Chief Justice of India (b) President or Vice-President (c) President or some person appointed by him (d) None of the above

Ans.c

19. To whom does a judge of the Supreme Court address his resignation if he wants to leave office before his term is complete?

(a) Chief Justice of India (b) Prime Minister – (c) President (d) Union Law Minister

Ans.c

20.If the President wants to resign from office, he may do so by writing to the

(a) Vice-President (b) Chief Justice of India (c) Prime Minister (d) Speaker of Lok Sabha

Ans.a

21. In which of the following situations does the President act in his own discretion

(a) In appointing the Prime Minister (b) In returning a proposal to the Council of Ministers for reconsideration (c) All of the above (d) None of the above

Ans.b

22.The President can directly disallow a State Legislation

(a) in case of any bill (b) in case of money bills (c) in case of bills reserrved by the Governor for President’s assent (d) Both (b) and (c)

Ans.c

23.The President can be removed by the way of mpeachment which can be made only

(a) by the Supreme Court (b) by the Rajya Sabha (c) by the Members of Lok Sabha and Rajya Sabha(d) cannot be impeached

Ans.c

24.Put in chronological order the following names of Presidents of India. Ad

  1. Dr. S Radhakrishnan I. VV Giri II. Dr. Zakir Hussain   IV. Neelam Sanjeeva Reddy

 

  • I, II, III, IV  (b) I, III, II, IV   (c) II, I, III, IV (d) I, III, IV, II

Ans.b

25.The President may appoint all the following except

(a) Prime Minister b) Governor (c) High Court judges (d) Rajya Sabha Chairman

Ans.d

26.The President may send the advice received from the Council of Ministers on a matter back to them for reconsideration. This power can be exercised by him … on the same matter

(a) once (b) twice c) thrice (d) any number of times

Ans.a

27.An ordinance promulgated by the President

(a) has an indefinite life b) is workable only if the Lok Sabha is dissolved (c) must be laid before Parliament when it reassembles (d) is a parallel power of legislation available to the President even when Parliament is in session

Ans.c

28.Which of the following Chief Justices of India has acted as President of India?

(a) M Hidayatullah (b) PB Gajendra Gadkar (C) PN Bhagwati (d) All of these

Ans.a

29.When the Vice-President officiates as President, he draws the salary of

(a) President (b) Member of Parliament (C) Chairman of Rajya Sabha (d) Both (a) and (C) Who among the following is a legal advisor of the

Ans.a

30.State Government as provided by the Constitution?

(a)Public Prosecutor (b) Solicitor General (c) Advocate General (d) Attorney General

Ans.c

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply