Gupta Period (319AD-540AD)

1.Who was the first known Gupta ruel ?

(a) Srigupta (b) Chnadragupta I (c) Ghotokacha (d) Kummargupta I

Ans.a

2.The Silver coins of the Gupta period were known as-

(a) Dinar (b) Rupyaka (c) Satamana (d) Karsharpana

Ans. a

3.During which Gupta king’s reign did the chinese traveller Fahien visit India ?

(a) Chandragupta I (b) Chandragupta II (c) Samudragupta (d) Kumaragupta [SSC CPO SI 2008]

Ans.b

4.Which king of the Gupta Dynasty was called the ‘Napolean of India’ ?

(a) Samudragupta (b) Chandragupta Vikramaditya (c) Srigupta (d) Chandragupta I [SSC Tax Assit. 2009, BPSC 2014]

Ans.a

5.Who amongst the following organised Ashwamedha Yajna ?

(a) Ajatashatru (b) Ashoka (c) Samudragupta(d) Chandragupta Bihar SSC LDC 2005)

Ans.c

6.Consider the following literary works : I. Kumar Sambhavam II. Mudrarakshasa III. Raghuvamsa IV. Ritusamhara Which of these were the works of Kalidasa ?

(a) I, II and III (b) II, III and IV (c) I, III and IV (d) I, II and IV [SCRA 2000]

Ans.c

7.Which one of the following literary works did not belong to the Gupta period ?

(a) Abhijnashakuntalam (b) Amarakosa (c) Charaka Samhita (d) Mrichhakatika

Cet [SCRA 2005]

Ans.c

8.During the reign of which of the following dynasties did Kalidasa flourish ?

  (a) Mauryas (b) Sungas (c) Guptas (d) Vardhanas [SCRA 2007]

Ans.c

9.Which one of the periods marks the beginning of the Indian temple architecture ?

(a) Nanda (b) Maurya (c) Sunga (d) Gupta [SCRA 2007]

Ans.d

10………….. assumed the title of ‘Vikramaditya’.

(a) Ashoka (b) Chandragupta II (c) Kanishka (d) Samudragupta [RRB Mumbai Supervisor /IESM 2006, CDS 2004]

Ans.b

11.In which century did the famous Chinese pilgrim Fahien visit India ?

(a) 4th century AD(b) 5th century AD (c) 6th century AD (d) 7th century AD [RRB Mumbai Supervisor/IESM 2006]

Ans.b

12.The six district school of Indian Philosophy, Sankhya, Yoga, Nyaya, Vaishasika, Mimansa, Vedantabecame fully articulated during the

(a) Vedic Age (b) Gupta Age (c) Kushana Agen (d) Maurya Age

Ans.b

13.’Mrichhakatika’ was written by- D ISTRO

(a) Vikramaditya (b) Sudraka (c) Kalhanatole bois (d) Banabhatta [NDA 2001]

Ans.b

14.Which one of the following was the official language of Gupta period ?

(a) Pali (b) Magadhi (c) Prakrit (d) Sanskrit [NDA 2009]

Ans.d

15.Who of the following Gupta Kings granted permission to Meghverma, the ruler of Sri Lanka to build a Buddhist temple at Gaya ?

(a) Chandragupta I (b) Samudragupta (c) Chandragupta II (d) Skandagupta

Ans.b

 16.Aryabhatta and Varahmihira belong to which age

(a) Guptas (b) Cholas (c) Mauryas (d) Mughals [CDS 2006]

Ans.a

17.The decimal numeral system, including the concept of zero was invented in India during which one of the following dynasty ?

(a) Saka (b) Gupta (c) Pala (d) Chola [CDS 2007]

Ans.b

18.’Kumarasambhavam’, an epic, was composed by

(a) Banabhatta (b) Chandbardai (c) Harisen (d) Kalidasa [45th BPSC 2002]

Ans.d

19.In the courtyard of the Quwwat – ul – Islam Mosque of Delhi stands the famous iron pillar in the memory of

(a) Ashoka(b) Chandra (c) Harsha (d) Anangpal

Ans.b

20.Read the following statements carefully

1.Gupta Emperors claimed divine right for themselves. 2. Their administration was highly centralized. 3. They elaborated the tradition of land-grants. Answer on the basis of following codes :

(a) 1, 2 and 3 are true (b) 1 and 2 are true (c) 1 and 3 are true (d) 2 and 3 are true [CPSC (P) 2008]

Ans.c

21.Sudraka’s ‘Mrichhakatikam’ is a

(a) drama (b) novel (c) poem (d) short story [WB PCS (P) 2004]

Ans.a

22.Samudragupta has been given the title of ‘Indian Napolean’ by the historian

(a) Romila Thapar (b) V.A. Smith (c) R.C. Mazumdar (d) R. S. Sharma

Ans.b

 23.Who was the founder of the Gupta dynasty ?

(a) Chandragupta I (b) Srigupta (c) Samudragupta (d) Skandgupta [WB PCS (P) 2008]

Ans.b

24.Who was the court poet of Smudragupta ?

(a) Asvaghosha (b) Nagarjuna (c) Aryabhattan (d) Harisena [WB PCS 2008 ]

Ans.d

25.The Prayaga Prasasti/ Allahabad Pillar Inscription is associated with which one of the following ?

(a) Mahapadmananda (b) Chandragupta Maurva (c) Samudragupta (d) Ashoka [UPSC 2016]

Ans.c

26.There are only two known examples of cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is paintings of Ajanta caves. Where is the other surviving example of Gupta paintings ?

(a) Bagh Caves (b) Ellora caves (c) Lomesh Rishi Cave (d) Nasik Caves [UPSC]

Ans.a

27.The first Gupta ruler to assume the title of 1 Bhagawat’ was

(a) Chandragupta Ion (b) Samudragupta (c) Chandragupta II (d) Ramgupta

Ans.c

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee