Religious Movments (600BC-400BC)

1.Which one of the following propounded that ‘destiny determines everything, man is powerless’?

(a) Jains (b) Buddhists (c) Ajivakas (d) Mimansakas [UP PCS 2006]

Ans.c

2.Lord Buddha preached the following four noble truths. Put them in correct order using the codes given below : 1. There is suffering. 2. There is cessation of suffering. 3. There is a path leading to the cessation of suffering. 4. There is cause of suffering. Codes : (a) 1-4-2-3 g ol (b) 1-4-3-2 ST (c) 1-3-2-4 (d) 1-2-4-3[UP PCS 2006]

Ans a

3.Who amongst the following is known as the Light of Asia ?

(a) Jesus Christ (b) Lord Buddha (c) Prophet Mohammad – (d) Zarathustra [Utt. PSC 2005]

Ans.b

4.Syadvad (the theory of ‘may be’) is a doctrine of

(a) Lokayatism (b) Vaishnavism (c) Jainism (d) Saivism (Utt. PSC 2005]

Ans.c

5.The stupa site which is not connected with any incident of Lord Buddha’s life is—

(a) Sarnath (b) Sanchi (c) Bodh Gaya (d) Kushinagar [UP PCS 2008]

Ans.b

6.Prabhasgiri is a pilgrim spot of—

(a) Buddhists (b) Jains (c) Saivites (d) Vaishnavites Sub [UPPCS 2008]

Ans.b

7.Who is said to have become the chief of the Jain Sangh after the death of Mahavira ?

(a) Jambu (b) Bhadrabahu (c) Sthulbhadra (d) Sudharma [MP PSC 2009)

Ans. d

8.Jivaka, the royal physician of Rajgrih, was the son of the Ganika named as

(a) Salavati (b) Ramaniya (c) Basantsena (d) Amrapali/MP PSC 2009]

Ans.a

9.The Fourth Buddhist Council was convened during the regime of king

(a)Ashoka (b)Ajatasatru (c) Kanishka (d)Mahapadmananda

Ans.c

10.The ‘Tripitaka’ was written in

(a) Brahmi (b) Kharosthi (c) Pali (d) Sanskrit (WB PSC 2008]

Ans.c

11.Name the last Trithankara

(a) Parsvanath (b) Mahaviradas) (c) Siddhartha Basto (d) Subhadra/WB PSC 2008]

Ans.b

12.Assertion (A): The emphasis of Jainism on non-violence (Ahimsa) prevented agriculturist fromembracing Jainism. Reason (R) : Cultivation involved killing of insects and pests. Codes :

(a) Both A and Rare true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true [UPSC 2000]

Ans.a

13.Who among the fallowing presided over the Buddhist Council held during the reign of Kanishka at Kashmir ?

(a) Parsva (b) Nagarjuna ) (c) Sudraka (d) Vasumitra (UPSC 2001)

Ans.d

14.In ancient Indian Buddhist monastries, a ceremony called Pavarana used to be held. It was the

(a) occasion to elect the Sanghparinayaka and two speakers one on Dhamma and the other on Vinaya (b) confession by monks of their offences committed during their stay in the monasteries during the rainy season (c) ceremony of initiation of new person into the Buddhist Sangh in which the head is shoved and when yellow robes are offered flod (d) gathering of Buddhist monks on the next days to the full moon day of Asadha when they take up a fixed abode for the next four months of rainy season[UPSC 2002)

Ans.b

15.Consider the following statements1. Vardhamana Mahavira’s mother was the daughter of Lichchavi Chief Chetaka. 2. Gautama Buddha’s mother was a princess from the Koliya dynasty. 3. Parshvanatha, the twenty-third Tirthankara, belonged to Banaras. Which of these statements is/are correct ? mus on W eb

(a) Only 1 Stig (b) Only 2 (c) 2 and 3 (d) (d) 1, 2 and 3. [UPSC 2003]

Ans.c

16.With reference to ancient Jainism, which one of the following statements is correct ?

(a) Jainism was spread in South India under the leadership of Sthalabahu (b) The Jains who remained under the leadership of Bhadrabahu were called Shvetamabaras after the council held at Pataliputra. (c) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga King Kharavela in the first century BC (d) In the initial stage of Jainism, the Jains worshipped images unlike Buddhist.(UPSC 2004)

Ans.c

17.Consider the following statements1. The Ikshvaku rulers of Southern India were antagonistic towards Buddhism. 2. The Pala rulers of Estern India were patrons of

Buddhism. Which of statement(s) given above is/are correct ? (a) 1 only esvitiset (b) 2 only(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 [UPSC 2006]

Ans.b

 18.Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following ?

(a) Buddhisms (b) Jainism (c) Sikkhisms  (d) Vaishnavism [UPSC 2009]

Ans.b

19.Mahamastakabhisheka, a great religious event, is associated with and done for who of the following ?

(a) Bahubali (b) Buddha (c) Mahavira (d) Nataraja [UPSC 2009]

Ans.a

20.Why did Buddhism start declining in India ? 1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism. 2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted SMS Buddhists. She pe 3. The King of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism. Which of the statement (s) above is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 3 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 [UPSC 2010]

Ans.a

21.Lord Budha’s image is sometimes shown with the hand gesture called ‘Bhumisparsha Mudra’. It symbolizes

(a) Budha’s calling of the Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation (b) Budha’s calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara (c) Budha’s reminder to his followers that they all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory – (d) Both the statements ‘a’ and ‘b’ are correct in the context DA [UPSC 2012]

Ans.d

22.Which one of the following is the common element among Rajagriha, Vaishali and Pataliputra ?[NDA 2015]

(a) Pali canon of the sthaviravadins was compiled there (b) Ashokan Major Rock Edicts were found there (c) Places where Buddhist Councils were held (d) Places associated with the compilation of Buddhist canons of the Mahasanghikas

Ans.c

23.Which one among the following sects was associated with Gosala Maskariputra?

(a) Vajrayana ob (b) Ajivakas (c) SthaviravadinsAto (d) Mahasanghikas(INDA 2015]

Ans.b

24.Ashokaram monastery was situated at

(a) Vaishali spirtolans (b) Patliputra (c) Kausambi sicurgund (d) Shravasti [UPPCS (M) 2015]

Ans.b

25.Which among the following rulers did not contribute towards the expansion of Buddhism ?

(a) Ashok (b) Kanishka (c) Harshvardhan (d) Pushyamitra Shunga

Ans.d

26.syadvada’ is related to

(a) Charvaka (b) Jaina (c) Bauddha abba (d) Samkhya [Cg PSC CS 2018]

Ans.b

27.Consider the following:

1.Deification of the Buddha 2. Treading the path of Bodhisattvas 3. Image worship and rituals Which of the above is/are the feature/features of Mahayana Buddhism ?

(a) 1 only(b) 1 and 2 only (c) 2 and 3 only a (d) 1, 2 and 3 [UPSC CS 2019]

 Ans.d

28.Who were the Alvars?

(a) Those who immeres in devotion to Vishnu (b) Devotes of Shiva (c) Those who worshipped abstract from of God  (d) Devotes of Shakti

Ans.A

29.Who were the Nayanars?

(a) Those who immered in devotion to Vishnu (b) Those who were revotees of Buddha (c) Leaders who were devotes of Basveshwara (CDS2019)

Ans.C

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply