1.Harishena, composer of Prayag Prashasti Inscription, was the court poet of which ruler?

(a) Samudragupta (b) Ashoka (c) Kamishka (d) Chandragupta-II

Ans.A

2.In which century, the Iron Pillar situated at Mehrauli (Delhi) was constructed ?

(a) 2nd century AD (b) 3rd century AD (c) 4th century AD (d) 7th century AD SW

Ans.C

3.In the courtyard of Quwwat-ul-Islam Mosque of Delhi stands the famous iron pillar in memory of –

(a) Ashoka (b) Chandra (c) Harsha (d) Anangpala[UPPCS 2002]

Ans.B

4.The first inscriptional evidence of the Sati Pratha has found from

(a) Bhitargaon inscription (b) Vilsad pillar inscription (c) Eran inscription (d) Bhitari pillar inscription

Ans.C

5.Eran Inscription is associated with which ruler ?

(a) Brahmaguptat (b) Chandragupta-I (c) Chandragupta-II (d) Bhanugupta

Ans.D

6.Ravikriti, composer of Aihole Prashasti Inscription, was the court poet of which Chalukyan ruler ?

(a) Pulkeshin-I (b) Pulkeshin-II (c) Vikramaditya-I (d) Vikramaditya-II

Ans.B

7.Which has given information about struggle between Harsha and Pulkeshin-II ?

(a) Aihole inscription (b) Banskhera inscription (c) Hathigumpha inscription (d) Hiuen Tsang’s description

Ans.A

8.The name of the poet Kalidasa has mentioned in

(a) Allahabad pillar inscription de (b) Aihole inscription (c) Alaapadu grant inscription (d) Hanumkonda carved inscription [UPSC 1994]

Ans.B

9.Who introduced the tradition of inscription that begins with histroical preface ? to

(a) Parantak- ION (b) Rajaraja-I (c) Rajendra- I sil (d) None of these 933

Ans.B

10.The detailed information of activities of Mahasabha’ has found in an inscription which got from the place—

(a) Uttarmerur (b) Tanjore (c) Manimangalam (d) None of these

Ans.A

11.When the coins appeared first in India ?

(a) 600 BC (b) 300 BC (c) During Kanishka’s reign (d) During Harshavardhana’s reign

Ans.A

12.The oldest coins of India are accepted

(a) Punchmarked coins (b) Indo-bactrian coins (c) Scythian coins (d) Parthian coins

Ans.A

13.First of all who introduced gold coins in India ?

(a) Kushanas (b) Indo-bactrians (c) Sakas (d) Guptas [SSC 2001, 2002]

Ans.B

14.Among the following who issued the purest gold coins in India ?

(a) Kushanas (b) Indo-bactrians as (c) Sakas (d) Guptas

Ans.A

15.The mostly coins of Satavahana’s time were made of which metal ?

(a) Lead (b) Potin (c) Copper (d) Gold

Ans.A

16.Among the following who issued the gold coins at large scale ?

(a) Greeks (b) Mauryas (c) Kushana rulers (d) Sungas [RRB 2006]

Ans.C

17.The maximum gold coins has been issued in which period ?

(a) Kushana period (b) Gupta period (c) Mauryan period (d) Indo-Greek period

Ans.B

18.Among the following from which place the Roman coins have been found ?

(a) Delhi (b) Agra (c) Jaipur (d) Arikmendu

Ans.D

19.Bhimbetka is famous for

(a) Cave painting(b) Minerals (c) Buddhist idols (d) Origin of Son river [MPPSC 2003]

Ans.A

10.By which name Burma was known to the people of ancient India ?

(a) Suvarnabhoomi (b) Suvarnadweep (c) Yavdweep SOLUTION (d) Pralayamandalam [UPSC 1992]

Ans.A

11.In which country is the Angkor-vat temple located ?

(a) Vietnam (b) Tibbet (c) Indonesia (d) Combodia [RRB ASM/GG 2004; CgPCS 2012]

Ans.D

12.What is the language of Pliny’s original work, theʻNatural History’ ?

(a) Greek (b) Latin (c) French (d) English [NET/JRF 2005]

Ans.B

13.“Chachnama’ is the history of Sind and was originally written in

(a) Persian language (b) Hebrew language (c) Arabic language (d) Sanskrit language

[NET/JRF 2011]

Ans.C

14.With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dyanstic histories and epic tales was the profession of who of the following ?

(a) Sharmana (b) Privrajaka (c) Agraharika (d) Magadha [UPSC 2016]

Ans.D

15.Chinese traveller Sung Yun travelled in India during

(a) 518–22 AD (b) 525–29 AD (c) 545-52 AD (d) 592–97 AD [BPSC 2017]

Ans.A

16.3101 BC as the date of Mahabharata war is mentioned inwhich of the following inscriptions?

(a) Aihole Inscription of Pulkeshin- ED (b) Junagarh Inscription of Rudradaman (c) Badva Inscription of 238 AD (d) Nandsa Inscription of 226 AD

Ans.A

17.Rabatak inscription is associated with

(a) Ashoka (b) Rudradaman (c) Kanishka (d) Samudragupta

Ans.C

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply