General Science Gk 30 Questios

The term ‘General Science’ refers to the practical aspects of the basic principles of the various branches of Science. Generally, under this subject the questions related to the Concepts of Physics, Chemistry and Biology are asked in the examination the answers of which are expected from any educated person. Around 15 to 16 questions from this subject are asked, which are related to the daily life activities and events.

 

 

1.Galvanised iron sheets have a coating of

(a) tin (b) lead (c) zinc (d) chromium

Ans.C

2.Which of the following metals was first discovered by man?

(a) Bronze To s (b) Silver (c) Iron (d) Copper

Ans.D

3.An element that does not occur in nature but can be produced artificially is

(a) thorium (b) radium (C) plutonium (d) uranium

Ans.C

4.The element found on the surface of the moon is

(a) tin (b) tungsten (c) tantalum (d) titanium

Ans.  d

5.The average salinity of sea water isboa

(a) 20% (b) 25% (c) 30% (d) 35 %

Ans.d

6.The metallic constituents of hard water are

(a) magnesium, calcium and tin (b) iron, tin and calcium (C) calcium, magnesium and iron (d) magnesium, tin and iron

Ans.c

7.The high-temperature superconductors are

(a) metel alloys (b) ceramic oxides ) (c) inorganic polymers (d) pure rare earth metals

Ans.b

8.The variety of coal in which the deposit contains recognisable traces of the original plant material is

(a) anthracite (b) lignite (c) peat (d) bitumen

Ans.c

9.The highest grade of coal whose surface is shining and has the highest calorific value, is

(a) Bituminous (b) Lignite (c) Anthracite(d) Peat

Ans.c

10.An atom of an element with mass number 23 and atomic number 11 will have

(a) 11 neutrons, 12 protons and 11 electrons (b) 11 protons, 12 neutrons and 11 electrons (C) 11 neutrons, 11 protons and 12 electrons (d) 23 protons and 11 electrons

Ans.b

11.What are soaps?

(a) Salts of silicates (b) Esters of heavy fatty acids (c) Sodium or potassium salts of heavier fatty acids (d) Mixture of glycerol and alcohols

Ans.c

12.In vulcanisation, natural rubber is heated with

(a) Carbon (b) Sulphur (c) Silicon Er (d)Phosphorus

Ans. b

13.Which of the following is used as a filler in rubber tyres?

(a) Graphite (b) Coal (c) Coke (d) Carbon black and th

Ans.d

14.Which one of the following fertilizers has more nitrogen content?

(a) Urea (b) Ammonium Nitrate (C) Potassium Nitate (d) Ammonium Phosphate

Ans.a

15.Dialysis is used for people with defective kidneys. It involves the process of

(a) adsorption (b) osmosis (c) electrophoresis (d) diffusion

Ans.b

16.The substance coated on plastic tape-recorder tapes is

(a) zinc oxide (b) manganse oxide (c) iron sulphate (d) iron oxide

Ans. d

17.Water is a compound because

(a) it exists as a solid, a liquid or a gas (b) it contains hydrogen and oxygen (c) it contains two different elements joined by chemical bonds (d) it cannot be split up into simpler substances by chemical Means

Ans.c

18.Of the following metals which one used to pollute the air of a big city?

(a) Copper (b) Chromium (c) Lead (d) Cadmium

Ans.c

19.The element present in the largest amount in rocks and minerals is

(a) carbon (b) silicon (C) hydrogen (d) aluminium

Ans.c

20.Which of the following is the lightest metal?

(a) Mercury (b) Silver (c) Lithium (d) Lead

Ans. c

21.The most malleable metal is

(a) Silver (b) Gold (c) Aluminium (d) Sodium

Ans. b

22.Balloons are filled with

(a) helium (b) oxygen (c) nitrogen (d) argon

Ans. a

23.Which of the following is used in beauty parlours for hair setting?

(a) Chlorine (b) Sulphur (C) Phosphorus  (d) Silicon

Ans.b

24.Which of the following is the lightest gas?

(a) Nitrogen (b) Hydrogen (C) Ammonia (d) Carbon dioxide

Ans.b

25.Among the various allotropes of carbon

(a) diamond is the hardest, lamp black is the softest (b) diamond is the hardest, coke is the softest (C) coke is the hardest, graphite is the softest (d) diamond is the hardest, graphite is the softest

Ans.d

26.Which one of the following is the basis of modern periodic table?

(a) Atomic mass (b) Atomic number (C) Atomic size (d) Atomic volume

Ans.b

27.Which is/are the important raw material(s) required in cement industry?

(a) Limestone (b) Gypsum and clay (C) Clay (d) Limestone and clay

Ans.d

28.Glass is made of the mixture of

(a) quartz and mica (b) sand and salt (c) sand and silicates (d) None of these

Ans.c

29.Which one of the following metals has the highest density?

(a) Gold (b) Iron (C) Platinum (d) Lead

Ans.c

30.The quantum theory was first enunciated by

(a) Niel Bohr (b) Albert Einstein (c) Max Planck (d) Max Born

Ans.c

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply