General Science Gk  Questions

However, Indian Economy is an essential component of the question paper of General Awareness, but its importance gets enhanced manifold in context of the examination conducted by SSC to recruit the Data Entry Operators at 10+2 level. The number of questions from this subject has been increased from the last 2 to 3 years of examination. From this subject the questions asked in the examination are related to the following topics: National Income of India, Planning in India, New Economic Policy, Poverty, Unemployment, Flagship Programmes of Government of India, Agriculture Industry, Money and Banking, Insurance, Indian Fiscal System, Union Budget, Tax Structure, International Economic Organisations, etc.

1.Which of the Following pairs belongs to the category of Cold -Blooded animals ?

(a) Birds and monkeys (b) Snakes and birds (c) Frogs and snakes (d) Rats and lizards

Ans.d

2.From the biological evolutinary point of view,the human heart is close to the heart of

(a) cow (b) monkey (c) pig (d) rabbit

Ans.C

3.Alzheimer’s diease in human beings is characterised by the degeneration of

(a) cow (b) monkey (c) brain cells (d) liver cells

Ans.c

4.The yellow colour of urine is due to the presence of

(a) bile (b) lymph (c) cholestrol (d) urochrome

Ans.c

5.There are approximately…………….muscles in human body.

(a) 200  (b) 350 (c) 500 (d) 700

Ans.a

6.The pitch of the voice of women is generally

(a)same as that of men (b) higher than that  of men (c) much lower than of men (d) None of the above

Ans.a

7.Biological death of apatient means death of tissues of the

(a) kidney  (b) heart (c) lungs (d) Brain

Ans.C

8.Which of the following hormones contains iodine?

(a) Adrenaline (b) Insulin (c) Testosterone (d) Thyroxine

Ans.d

9.Respiratory centre is situated in

(a) cerebrum (b) cerebellum, (c) medulla oblongata (d) diencephalon

Ans.c

10.The pH of human blood is between

(a) 6.5 – 7 (b) 7.5 – 8 (c) 8-9 D OCES (d) 4.5 -5

Ans.b

11.For transfusion, the ‘O’ blood group of a donor can be accepted by a person having blood group

(a) A (b) B (c) AB (d) All of these

Ans.d

12.The largest gland in the human body is

(a) heart (b) liver (c) kidney (d) brian

Ans.b

13.In which organ of the human body are the lymphocyte cells formed ?

(a) Liver (b) Long bone (c) Pancreas (d) Spleen

Ans.d

14.The Hepatitis-B, which affects liver, is actually a

(a) Virus (b) Bacterium (c) Protozoan (d) Helminth

Ans.a

15.The short upper part of the human intestine next to the stomach is called

(a) Caecum (b) Duodenum (c) lleum (d) Jejunum

Ans.b

16.Consider the following vitamins

1.Niacin 2. Pyridoxin 3. Riboflavin 4. Thiamine

Ans.d

17.Which of these are water-soluble vitamins?

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4 (c) 1 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

Ans.d

18.Desert plants would be characterised by

(a) vivipary (b) aerenchyma (c) aerial roots (d) sunken stomata

Ans.d

19.Flower colours are due to

(a) chlorophyll (b) melanin (c) phytochromes (d) anthocyanins

Ans.d

20.Which of the following combinations are incorrect ?

  1. Asthma Lung 2. Influenza Respiratory tract 3. Rickets Pancreas 4. Malaria Spleen

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3 (c) 2 and 4 (d) 3 and 4

Ans.c

21.The sweetest sugar is

(a) Sucrose (b) glucose (c) fructose (d) lactose

Ans.c

22.Which of the following is a skin disease?

(a) Anaemia (b) Pellagra (c) Osteomalacia (d) Rickets

Ans.b

23.Which of the following vitamins is essential for bone and teeth formation ?

(a) Vitamin A (b) Vitamin B (c) Vitamin C (d) Vitamin D

Ans.d

24. Healing of wounds is hastened by vitamin

(a) A (b) (c) E (d) K

Ans.b

25.The richest source of vitamin D is

(a) cod liver oil (b) spinach (C) milk  (d) cheese

Ans.A

26.Two richest known sources of edible protein are

(a) meat and eggs (b) milk and vegetables (c) soyabean and groundnut (d) some algae and other micro-organisms

Ans. C

27.Three communicable diseases prevalent in developing countries caused by unsafe drinking water and bad sanitation are

(a) malaria, acute diarrhoea and schistosomiasis (b) rheumatism, malaria and AIDS (c) acute diarrhoea, cancer and gout (d) onchocerciasis, leukemia and arthritis

Ans. A

28.Which of the following diseases is inheritable ?

(a) Leukaemia (b) Colour blindness (c) Malignancy (d) Hepatitis

Ans. B

29.Which one of the following alternatives gives the correct descending order of items by their fat content?

(a) Egg yolk, butter, cheese, cream, milk (b) Butter, ghee, cheese, egg yolk, cream (c) Cream, cheese, condensed milk, egg (whole), cow milk

(d) Ghee, butter, egg yolk, cheese, condensed milk

Ans.D

30.Some food items are given below. Which one of the following alternatives gives the increasing order of the percentage of iron in them ?

  1. Carrot 2. Milk 3. Cooked liver 4. Butter

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 3, 1, 2 (c) 2, 3, 4, 1 (d) 4, 2, 1,3

Ans.D

31.The virus of AIDS affects the growth of ………..

(a) haemoglobin (b) RBCs in blood (c) T cells in bloo (d) grey cells in brain

Ans.C

32.Which of the following results from the germination of pulses ?

1.Increase in thiamine 2. Increase in riboflavin 3. Increase in vitamin C

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) All fo these

Ans.A

33.Cirrhosis is a disease that affects

(a) heart (b) liver (c) brain (d) lungs

Ans.B

34.Which of the following chemicals is used for preserving fruit juices ?

(a) Ammonium sulphate (b) Sodium hydroxide (C) Sodíum benzoate (d) Potassium nitrate

Ans.C

35.Which of the following is a physical basis of life?

(a) Mitochondria (b) Ribosome (c) Protoplasm (d) Nucleus

Ans.C

36.Cholera bacillus was discovered by

(a) Louis Pasteur (b)Ronald Ross (c) Robert Koch (d) Joseph Lister

Ans.C

 

 

 

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply