General Science Gk Questions

The term ‘General Science’ refers to the practical aspects of the basic principles of the various branches of Science. Generally, under this subject the questions related to the Concepts of Physics, Chemistry and Biology are asked in the examination the answers of which are expected from any educated person. Around 15 to 16 questions from this subject are asked, which are related to the daily life activities and events.

1 The best conductor of electricity is

(a) filtered hot water (b) distilled water (c) filtered water at room temperature (d) salt water

Ans.d

2.Two cars, passing each other at high speed, are in danger of side swiping because

(a) of the increase in air pressure in the space between them (b) of decrease in the velocity of air molecules between them (c) of decrease in air pressure in the space between them (d) increase in the velocity of air molecules between them

Ans.c

3.Nuclear fission is caused by the impact of

(a) proton (b) electron (c) neutron (d) None of the abvoe

Ans.c

4.Which of the following is used as a coolant in nuclear reactors?

(a) Heavy water (b) Cadmium (C) Liquid sodium (d) Graphite

Ans.c

5.Which of the following has the least penetrating power?

(a) Alpha particles (b) Beta particles (c) Gamma rays (d) All have the same penetrating power

Ans.a

6.Optic fibres are mainly used for which of the following?

(a) Communication (b) Weaving (c) Musical instruments (d) Food industry

Ans.a

7.Which of the following are most penetrating?

(a) a-rays (b) B-rays (c) y-rays (d) X-rays

Ans.c

8.Old-written material, which cannot be read easily, can be read by

(a) cosmic rays (b) ultraviolet rays (c) infrared rays (d) None of these

Ans.c

9.Cryogenic engines find applications in

(a) rocket technology (b) frost-free refrigerators (c) sub-marine propulsion (d) researches in superconductivity

Ans.a

10.Which of the following take place when the subject speaks untruth while being tested by the polygraph instrument?

1.His blood pressure goes up. 2. His pulse quickens. 3. His skin darkens. 4. He sneezes.

(a) 1 and 2 (b) 3 and 4 (c) 1, 2 and 3 (d) 2, 1 and 3

Ans.a

11.The best colour(s) for a sun umbrella will be

(a) black (b) black on top and white on the inside (c) White on top and black on the inside (d) printed with all the seven colours of rainbow

Ans.c

12.Which of the following laws is explained by the statement that matter can neither be created for destroyed?

(a) Law of Conservation of Energy (b) Le Chatelier’s principle (c) Law of Conservation of Mass (d) Law of Osmosis

Ans.c

13.Aviation fuel for jet aeroplanes consists of purified

(a) petrol (b) kerosene (c) gasoline (d) diesel 14. Which of the following is the correct combination of the inventors and the inventions? (a) Galileo Galilei – Transistors (b) Elisha Thomson – Windmill (C) JL Baird – Television(d) Sir Frank Whittle – Laser

Ans.b

15.Who among the following laid the foundation of nuclear science in the country?

(a) Vikram Sarabhai (b) Homi J Bhabha (C) MGK Menon (d) Raja Ramanna

Ans.b

16.What happens to the level of mercury in the barometer tube when it is taken down a coal mine? It

(a) falls (b) remains unaltered (c) rises (d) rises and then falls

Ans.c

17.Which of the following statements is/are true? I Sound is a form of energy II. Sound stops when vibration of an object stops III. Sound is a transverse wave IV. Sound travels better in a heavy gas than in a light gas

(a) I and II (b) I, II and III (C) I, II and IV (d) I and III

Ans.

18.In a barometer, mercury is preferred over water because

(a) mercury is a good conductor of heat (b) mercury shines and therefore its level can be read easily (C) mercury has high density and low vapour pressure (d) mercury is available in pure form

Ans.c

19.A bomb is dropped at a point from a moving aeroplane. The pilot observes that

(a) the bomb traverses a curved path and falls some distance behind that point (b) the bomb traverses a curved path and falls some distance ahead (c) the bomb drops vertically downward (d) the bomb remains stationary in the air for some time

Ans.b

20.When two bodies, a heavy one and a light one are acted upon by the same force for the same time then

(a) the light body builds up a lower velocity than the heavy one and the momentum gained is different in both cases (b) the light body builds up a higher velocity than the heavy on and the momentum gained is different in both cases (C) the light body builds up a higher velocity than the heavy one and the momentum gained is the same in both cases(d) None of the above is correct

Ans.c

21.Rise of mercury in a barometer indicates

(a) fair weather (b) storm (c) rain (d) ‘b’ and ‘c

Ans.a

22.The source of our energy is basically the

(a) ocean(b) sun (c) atmosphere (d) space

Ans.b

23.When light passes from air into glass it experiences change in

(a) frequency and wavelength (b) frequency and speed (C) wavelength and speed (d) frequency, wavelength and speed

Ans.c

24.Which of the following are the discoveries of Einstein?

(a) Radioactivity and photoelectric effect (b) Radioactivity and theory of relativity (C) Theory of relativity and photoelectric effect (d) X-rays and photoelectric effect

Ans.c

25.A convex mirror makes a good rear-view mirror for a car because

(a) it does not form diminished images (b) it has no focal point (C) its images can be thrown on a screen (d) it forms erect, reduced images

Ans.d

26.The nuclides having the same number ofneutrons but different number of protons or mass пеисс number are known as

(a) isobars (b) isoelectronic (c) isotopes (d) isotones

Ans.d

27.According to the law of conservation of energy,

1.energy can be created but not destroyed 2. energy can neither be created nor destroyed 3. energy can be transformed from one form to

the other

(a)Only 1 (b) Only 2. (c) 2 and 3 (d) Only 3

Ans.c

28.Why is there a spluttering sound when water is sprinkled on hot oil?

(a) Boiling point of the water is higher than that of oil (b) Boiling point of the oil is higher than that of water (c) Oil and water do not mix (d) Oil and water combine to form a compound

Ans.b

29.Which falls down faster in a vacuum-a feather, a wooden ball or a steel ball ?

(a) A wooden ball (b) A feather U (c) A steel ball (d) All will fall down at the same speed in a vacuum because there will be no air resistance

Ans.d

30.Materials used for making cooking utensils should have

(a) low specific heat and high thermal conductivity (b) high specific heat and high thermal conductivity (c) low specific heat and low thermal conductivity (d) high specific heat and low thermal conductivity

Ans.d

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply