General Science Gk Questions

The term ‘General Science’ refers to the practical aspects of the basic principles of the various branches of Science. Generally, under this subject the questions related to the Concepts of Physics, Chemistry and Biology are asked in the examination the answers of which are expected from any educated person. Around 15 to 16 questions from this subject are asked, which are related to the daily life activities and events.

1.The noble gases do not react with any other atom because

(a) they are heavy elements (b) they are stable compounds (C) their outermost orbits contain eight electrons (d) None of the above

Ans. c

2.Washing soda is the common name for

(a) Calcium carbonate (b) Calcium bicarbonate (c) Sodium carbonate (d) Sodium bicarbonate

Ans.c

3.Which one of the following is not a mammal?

(a) Bat (b) Duck-billed platypus (c) Shark (d) Whale

Ans.c

4.The phenomenon by which water molecules move from a weaker solution to a stronger solution through a semi-permeable membrane is called

(a) Diffusion (b) Osmosis (c) Transpiration (d) Translocation

Ans.b

5.In the human eye, the focussing is done by

(a) to and fro movement of the eye lens (b) to and fro movement of the retina (c) change in the convexity of the eye lens (d) change in the refractive index of the eye fluids

Ans.a

6.The largest flower in the world is that of

(a) Lotus (b) Rafflesia (C) Giant cactus (d) None of these

Ans.b

7.Which vitamin is provided by sunlight to the body?

(a) Vitamin A (b) Vitamin B (c) Vitamin C(d) Vitamin D

Ans.d

8.Which of the following diseases is caused by the bite of a mad dog?

(a) Hydrocele (b) Hydrophobia (c) Hydrocephatus (d) Hydroperitoneum

Ans.b

9.The vitamin which is very liable and easily destroyed during cooking as well as storage is

(a) Vitamin A (b) Vitamin B (c) Vitamin C (d) Vitamin K

Ans.c

10.The compound used in anti-malarial drug is

(a) aspirin (b) neoprene (c) isoprene (d) chloroquine

Ans.d

11.Which of the following tests helps in diagnosis of cancer?

(a) X-ray (b) Urine test (c) Blood test (d) Biopsy test

Ans.d

 12.Which of the following are true about kwashiorkor disease?

I.It occurs in infants upto 1 year of age 2. It is characterised by oedema i.e. swelling of thebody. 3. The skin of the person suffering from it becomes dry and hair turns reddish. 4. It can be cured by giving a protein-rich diet.

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4 (c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2 and 4

Ans.b

13.What is the importance of roughage in our diet?

1.It helps in retaining water in the body. 2. It is necessary for normal functioning of the liver. 3. It adds bulk to the food and prevents constipation.

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) Only 3

Ans.c

14.Which of the following vitamins is synthesised in the body by intestinal bacteria?

(a) Vitamin B, (b) Vitamin B (C) Vitamin D (d) Vitamin K

Ans.d

15.Which acid is produced when milk gets sour?

(a) Acetic acid (b) Tartaric acid (c) Lactic acid (d) Butyric acid

Ans.c

16.Which of the following vitamins can be synthesised by our body?

(a)Vitamin B. 2. Vitamin D 3. Vitamin E 4. Vitamin K (a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 2 and 4

(d) 1 and 4

Ans.c

17.The most important requirement for the people of a flood hit area is…….

(a) small pox vaccination (b) BCG injection (c) inoculation against cholera (d) None of these

Ans.c

18.Which of the following are correctly matched?

1.Tse tse fly -Sleeping sickness 2. Female-anopheles mosquito-Malaria 3. Sand fly- Kala azar (a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) All of these of

Ans.d

19.During sleep a man’s blood pressure

(a) increases (b) decreases (c) remains constant (d) fluctuates

Ans.d

20.Sugar syrup is used for the preservation of fruits because it ab

(a) kills the microorganisms present in them (b) helps to improve their taste and flavour (c) drains moisture to inhibit growth of microorganisms (d) mixes well with the fruits

Ans.c

21.Bionics is the science of 

1.application of mathematics to the study of living things 2. application of the knowledge of the living world characteristics to the world of machines 3. study of relation of an organism to its environment 4. study of laws of life

(a) 1 and 2 COSS (b) Only 2 (c) Only 3 (d) 1 and 4

Ans.a

22.Salt is used in our food because

(a) it makes the food tasty (b) we sweat and lose salt (c) it helps in production of hydrochloric acid required to digest the food (d) it makes water absorb food particles better

Ans.c

23.The vitamin which is generally excreted by humans in urine is

(a) vitamin A (b) vitamin D (c) vitamin C (d) None of these

Ans.c

24.A person who lives exclusively on milk, egg and bread is likey to become a victim of

(a) rickets (b) scurvy (C) xerophthalmia (d) None of these

Ans.b

25.In the rabbit and horse, the appendix

(a) is very small (b) helps in digestion of cellulose (C) has no use (d) stores food

Ans.b

26.Absence or inadequacy of proteins in human diet will produce

I. weakening of body’s defences against infections II. impairment of body’s growth III. impairment of hormones needed by the body IV. impairment of the cell’s ability to convert heat into energy

(a) I and II (b) II and III (C) II and IV (d) I, II and III

Ans.d

27.A girl ate sweets while fanning the flies away. Due to this, she suffered from a disease diagnosed as

(a) kwashiorkare (b) tuberculosis (c) diphtheria (d) cholera

Ans.d

28.Calcium content is maximum in

(a) bajra (b) maize (c) sorghum (d) wheat

Ans.b

29. Which of the following has been found useful in keeping cholesterol level down?

(a) Tulsi (b) Turmeric (c) Garlic (d) Serpentina

Ans.c

30.Ready source of energy available for athletes is………

(a) carbohydrates (b) fats (C) proteins (d) vitamins

Ans.a

 

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply