Environmental & Ecology Gk Questions

Introduction This section is an essential segment of the General Awareness. In the beginning, the questions of this section were used to be included under the section of Geography but nowadays this is used to be incorporated as an individual subject. The questions asked from this section are related to the Environment, Ecology System, Pollution, Global Warming, Ozone Depletion, Bio-diversity, Water Management, Conservation Activities, etc.

 

1.Recent evidence from polar ice cone analysis showsthat carbon dioxide levels have never exceeded ….. ppm in the last several hundred thousand years.

(a)500 (b) 1000 (c) 25 (d) 300

Ans.d

2. India’s battery powered and compressor less mini refrigerator Chotukool is a product, of which of following companies ?

(a) LG (b) Godrej (c) Whirlpool (d) Videocon

Ans.b

3. IRENA (Intergovernmental Agency on Renewable(Energy) Assembly was held at

(a) Abudhabi (b) Glassgow (c) Hyderabad (d) Addis Ababa

Ans.a

4.The Government has declared 2012 as the year of

(a) horticulture (b) sericulture (C) pisciculture (d) arnaculture

Ans.a

5.What could be the main reason/reasons for the formation of African and Eurasian desert belt?

1. It is located in the sub-tropical high pressure cells. 2. It is under the influence of warm ocean currents. Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.a

6.The Jet Aircrafts fly very easily and smoothly in the lower Stratosphere. What could be the appropriate explanation?

There are no clouds or water vapour in the lower stratosphere. 2. There are no vertical winds in the lower stratosphere. Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 no 2

Ans.c

7. Consider the following statements

1.Biodiversity is normally greater in the lower latitudes as compared to the higher altitudes, 2. Along the mountain gradients, biodiversity is normally greater in the lower latitudes as compared to the higher latitudes. Which of the statements given above is/are correct?

 (a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.c

8. The 2004 Tsunami made people realise that mangroves can serve as a reliable safety hedge against coastal calamities. How do mangroves function as a safety hedge?

(a) The mangroves swamps separate the human settlements from the sea by a wide zone, in which people neither live nor venture out (b) The mangroves provide both food and medicines, which people are in need of after any natural disaster (c) The mangroves trees are full with dense canopies and serve as an excellent shelter during a Cyclone or Tsunami (d) The mangroves trees do not get uprooted by storms and tides because of their extensive roots

Ans.d

9. Salinisation occurs when the irrigation water accumulate in the soil evaporates, leaving behind salts and minerals. What are the effects of Salinisation on the irrigated land?

(a) It greatly increases the crop production (b) It makes some soils impermeable (c) It raises the water table (d) It fills the air spaces in the soil

Ans.d

10.The Red data books published by the International Union for conservation of nature and national resources contain lists of Endemic plant and animal species present in 1.the biodiversity faot spots. 2. Threatened plant and animal species. 3. Protected sites for conservation of nature and natural resources in various countries.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 3 (b) Only 2 (c) 2 and 3 (d) Only 3

Ans.b

11.Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways

1.Soil formation 2. Preservation of soil erosion 3. Recycling of waste 4. Pollination of crops

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4 (c) 1 and 4 (d) All of these

Ans.d

12.Which one of the following is not a site for in-site method of conservation of flora ?

(a) Biosphere Reserve (b) Botanical Garden (c) National Park (d) Wildlife Sanctuary

Ans.b

13.There is a concern over the increase in harmful algal blooms in the sea waters of India. What could be the causative factors for this phenomena ?

1.Discharge of nutrients from the Estuaries. 2. Run off from the land during the monsoon. 3. Upwelling in the seas. Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1 (b) 1 and 2 (C) 2 and 3 (d) All of these

Ans.b

14.Consider the following

1.Photosynthesis 2. Respiration 3. Decay of organic matter 4. Volcanic action

Which of the above add carbon dioxide to the carbon cycle on the Earth?

(a) 1 and 4 (b) 2 and 3 (C) 2, 3 and 4 (d) All of these

Ans.c

15.A sandy and saline area in the natural habitat of an Indian animal species. The animal has no predators in that area but it’s existen is threatened due to the destruction of it’s habitat. Which one of the following could be that animal?

(a) Indian Wild Buffalo (b) Indian Wild Ass (c) Indian Wild Boar (d) Indian Gazelle

Ans.b

16.Human activities in the recent past have caused the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere, but a lot of it does not remain in the lower atmosphere because of

1.its escape into the outer atmosphere. 2. the photosynthesis by Phytoplankton in the oceans. 3. the trapping of air in the polar ice caps. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) Only 2 (c) 2 and 3 (d) Only 3

Ans.c

17.Three of the following criteria have contributed to the recognition of Western Ghats, Sri Lanka and Indo- Burma region as hotspots of biodiversity.

1. Species rich ness 2. Vegetation density 3. Endemism 4. Ethno-botanical importance 5. Threat penception 6. Adoption of flora and fauna to warm and humid conditions Which of the statement given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 4 and 6 (c) 1, 3 and 5 (d) 3, 4 and 6

Ans.c

18.In the context of ecosystem productivity, marine upwelling zones are important as they increase the marine productivity by bringing the

1.decomposed micro-organisms to the surface 2. nutrients to the surface 3. bottom-dwelling organism to the surface

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2(b) Only 2 (c) 2 and 3(d) Only 3

Ans.c

19.The Himalayan Range is very rich in species diversity. Which one among the following is the most appropriate reason for this phenomena?

(a) It has a high rainfal that supports luxuriant vegetation (b) It is a confluence of een bio geographical zones (c) Exotic and invasive species have not been it introduced in this region (d) It has less human intercence

Ans.b

20.With reference to India, consider the following Central Acts

1.Import and Export Control Act, 1947. 2. Mining and Mineral Development (regulation) Act, 1957. 3. Customs Act, 1962 4. Indian Forest Act, 1927

Which of the acts have relevance to bearing on the biodiversity conservation into the country?

(a) 1 and 3                  (b).2.3 and 4             (c) All of these           (d) None of these

Ans.c

21.Consider the following||

1.Carbon dioxide 2. Oxides of Nitrogen 3. Oxides of Sulphur

Which of the above is/are the emission(s) from coal combustion zone at thermal power stations?

 (a) Only 1  2 and 3 (c) 1 and 3 2 2003

Ans.d

22.Microbial fuel cells are considered a source of sustainable energy. Why ?

1.They use living organisms as catalysts to generate electricity from certain subststrates. 2. They use a variety of inorganic materials as substrates. 3. They can be installed in waste water treatment plants to cleanse water and produce electricity. Which of the statements given above is s are correct?

(a) Only 1 (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) All of these

Ans.d

23.The formation of ozone hole in the Antarctica region has been a cause of concern, what could be the reason for the formation of this hole?

(a) Presence of prominent tropospheric turbulence and inflow of chlorofluoro carbons (b) Presence of prominent polar front and stratospheric clouds and inflow of chlorofluoro carbons. (c) Absence of polar front and stratospheric clouds and inflow of methane and chloro flouro carbons. (d) increased temperature at polar region due to global warming

Ans.b

24.Regarding carbon credits, which one of the following statements is not correct?

(a) The carbon credit system was ratified in conjunction with the Kyoto protocol (b) Carbon credits are awarded to countries or group that have reduced greenhouse gases below their emission quota. (c) The goal of the carbon credit system is to limit the increase ofcarbon dioxide ission (d) Carbon credits are traded at a price fined from time to time by United Nations Environment Programme

Ans.d

25.Mon-863 is a variety of maize. It was in the news from which one of the following reasons ?

(a) It is genetically modified dwarf variety, which is resistant to drought (b) It is genetically modified variety, which is pest resistant (c) It is genetically modified variety with ten times higher protein content than regular maize crop (d) It is a genetically modified variety used exclusively for bio-fuel production

Ans.b

26.GM golden rice has been engineered to meet human nutritional requirements. Which one of the following statements best qualifies golden rice ?

(a) The grams have been fortified with genes to provide three times higher grain yield acre than other high yielding varieties (b) Its grains contain pro-vitamin A, which upon ingestion is converted to vitamin A in the human body (c) Its modified genes cause the synthesis of all the essential amino acids (d) Its modified genes cause the fortification of it’s grains with Vitamin D

Ans.b

27.Consider the following statements

1.Biodiversity hotspots are located only in S o tropical regions. 2. Indian has four biodiversity hotspots i.e., Eastern Himalayas, Western Himalaya, Western Ghats and Andaman and Nicobar Islands. Which of statements given above is correct?

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.d

28.Consider the following statements

1.The boundaries of National Park are defined by legislation. 2. A Biosphere reserve is declared to conserve a few species of flora and fauna. 3. In a wildlife Sanctuary, limited biotic

interference is permitted Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) All of these

Ans.c

29.With reference to soil conservation, consider the following practices

Crop rotation 2. Sand fences 3. Terracing 4. Wind breaks Which of the above are appropriate methods for soil conservation in India?

(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 4 (c) 1, 3 and 4 (d) All of these

Ans.d

30.A pesticide, which is chlorinated hydrocarbon is sprayed on a food crop. The food chain is food corp-rat- snake-hawk. In this food chain, the highest concentration of the pesticide would accumulate in which one of the following?

(a) Food crop (b) Rat (c) Snake (d) Hawk

Ans.d

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply