Environment & Ecology Gk Questions

Introduction This section is an essential segment of the General Awareness. In the beginning, the questions of this section were used to be included under the section of Geography but nowadays this is used to be incorporated as an individual subject. The questions asked from this section are related to the Environment, Ecology System, Pollution, Global Warming, Ozone Depletion, Bio-diversity, Water Management, Conservation Activities, etc.

1.Acid rain is formed due to contribution from the following pair of gasesbo

(a) Methane and Ozone (b) Oxygen and Nitrous oxide (C) Methane and Sulphur dioxide (d) Nitrogen oxides and Sulphur dioxide

Ans.d

2.Most serious environmental effect posed by hazardous waste is

(a) air pollution (b) contamination of ground water (c) increased use of land for landfils (d) destruction of habitat

Ans.b

3.Which of the following is not a primary contribute to the greenhouse effect?

(a) Carbon dioxide (b) Carbon mono oxideSIS (c) Argon(d) Methane gas

Ans.c

4.The increase in the concentration of Co, in our environment in last fifty years, since 1960 is about

(a) 20% (b) 10% (c) 14% (d) 6%

Ans.c

5.How the biological oxygen demand gets affected with the increased presence of organic matter in water ?

(a) The oxygen demand increases (b) The oxygen demand decreases (c) The oxygen demand remain unchanged (d) None of the above

Ans.a

6.The headquarters of International Whaling Commission is located at

(a) New York (b) Kyoto (c) Perth (d) Cambridge

Ans.d

7.Increased defoliation in plants is caused by

(a) ozone depletion (b) acid rains (c) global warming (d) ground pollution

Ans.a

8.Which of the following gases has an important role in maintaining atmospheric temperature?

(a) Nitrogen (b) Oxygen (c) Argon (d) Carbon dioxide

Ans.d

9.Man and Biosphere Programme is affiliated with

(a) UNESCO (b) UNFCCC (C) IUCN (d) WWF

Ans.a

10.Which species in ecological sciences are called as edge species?

(a) Which decrease biodiversity (b) Only exist in areas that have been altered by humans (c) Require the unique homogenous edge environment (d) May require conditions which exist in ecotone regions

Ans.d

11.Differentiate between threatened and endangered species.

(a) A threatened species means that population is likely to become endangered and endangered is one, where population is so low that it will extinct. (b) A threatened species has decreased only in last 5 years but endangered is perennial deficit. (c) Threatened species are those, who are in danger fromhuman. Whereas endangered species are those who are in threat from ecology itself. (d) None of the above

Ans.a

12.National Biodiversity Authority is located at

(a) Shimla (b) Hyderabad (c) Chennai (d) Kolkata

Ans.c

13.According to World Health Organisation which is the most polluted city in the world ?

(a) Los Angeles, California (b) Mexico City, Mexico (C) New Delhi, India(d) Shanghai, China

Ans.b

14.The best way to dispose plant waste is

(a) burning(b) composting (C) dumping (d) incineration

Ans.b

15.Which of the following statements are correct?

1.India, a mega diversity country with only 2.4% of land area, accounts for 7-8% of the recorded species of the world. 2. In terms of species richness, India ranks 7th in mammals, 9th in birds and 5th in reptiles,

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) None of these

Ans.c

16.Which of the following statements is/are correct?

1. India has 23.29% of its geographical area under forest tree cover. 2. Of the 34 globally identified biodiversity hotspots, India has four hotspots.

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) None of these

Ans.a

17.Which of the following statements is/are incorrect?

1.In terms of plant diversity India ranks 10th in the world and 4th in Asia. 2. India represents nearly 15 % of the world’s known floral diversity.

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) None of these

Ans.b

18.Which of the following statement are correct?

1.Cartagena protocol is a regulation on transboundary movement on the biosafety of Handling and use of Living Modified Organisms (LMO’s). 2. Stockholm convention is to protect human health and the persistent organic environmentfrom persistent organic substances.

(a)Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) None of these

Ans.c

19.Which of the folowing statements is/are correct? 1. India ranks 7th in the world in terms ofcontribution of species to agriculture and animal husbandry. 2. The National Gene Bank at NBPGR is primarily responsible for conservation of unique accessions on long term basic form ofseeds.

(a) Only 1(b) Only 2 (C) Both 1 and 2 (d) None of these

Ans.c

20.Which of the following statements are correct?

1.India is endowed with vast inland and marine bio-resources 2. It is the 3rd largest producer of fish in the world and second largest producer of island

(a) Only 1 (b) Only 2 (C) Both 1 and 2 (d) None of these

Ans.c

21.Consider the following statements

1Delhi is the first state to follow the StateAction Plan on climate change. 2. State of Forest Report 2011, shows rise in India’s forest cover. Which of the statements is/are correct?

(a) Only 1(b) Only 2 (C) Both 1 and 2 (d) None of these

Ans.b

22.Which of the following statements is/are correct?

1.Alpha diversity within community diversity) refers to the rate of replacement of species along a gradient of habitats or communities. 2. Gamma diversity (coverall) refers to the diversity of habitats over the total landscape or geographical area.

(a) Only 1(b) Only 2 (c) Both 1 and 2(d) None of these

Ans.c

23.Consider the following statements

1.Forestry is the 2nd largest land use in India after agriculture, covering approximately 23.57% of total geographic area. 2. Forestry accounts maximum in gross domestic agricultural product.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) None of these

Ans.a

24.The atmosphere around, Earth is warmed because

(a) warm air cannot escape, as in greenhouse (b) molecules in the atmosphere are warmed by radiation fromEarth and retain that heat. (c) fossil fuels release heat

(d) plants absorb carbon dioxide (CO)

Ans.b

25.Which of the following greenhouse gases, concentrations have increased the most since 1750?

(a) Water vapour(b) Carbon dioxide (C) Nitrous oxide (d) Methane

Ans.d

26.Which among the following greenhouse gas has the highest radiative forces?

(a) Carbon dioxide (b) Methane (c) Chlorofluoro carbons (d) Ozone

Ans.b

27.Milankovitch cycles

(a) refer to shifts in the temperature of surface water in themiddle latitudes of Pacific Ocean (b) are changes in Earth’s rotation and orbit around the Sun that may trigger climate variation (c) describe the timing of the Northern lights in the thermosphere (d) describe upwelling and downwelling in the ocean

Ans.b

28.Keeling’s reports from Mauna Loa demonstrated

(a) an increase in Carbon dioxide from the 1950 to present (b) that sediments deposited on the seafloor can yield dues about past climates (c) Carbon dioxide gradient decreases from urban to rural (d) the presence of El-Nino

Ans.b

29.Kyoto is to carbon dioxide as montreal is to

(a) living modified organisms (b) persistent organic pollutants (c) chlorofluoro carbons (d) ozone

Ans.c

30.Which of the following terms best applies to the practice of environ- mental science ?

(a) Highly specialised (b) Integrative (c) Abstract (d) Theoretical

Ans.b

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply