Database Management Systems (DBMS) are specially designed software which is used to create and maintain a database. It acts as an interface between users and a database or multiple databases. DBMS is comprised of tables that made up of rows called records and columns called fields. The important processes catered by existing DBMS are as below: • Defining or constructing a data structure which is also called as data definition such as creating a table.

deleting a table or modifying the existing one. Updating like inserting a record into a table, deleting or modifying a record. Retrieval or extracting information from the database by user queries for user applications, reporting or any other business purposes. Administration includes the activities like enforcing data security, maintaining data integrity, data backup and recovery, granting & revoking accesses, performance monitoring, disaster management etc. These activities are generally carried out by a DBA (database administrator).

 

1 Part number, part description, and number of parts ordered are examples of [IBPS PO, 2011]

(a) control (b) output (C) processing (d) feedback (e) input

Ans.e

2.Grouping and processing all of a firm’s transactions at one time is called [IBPS PO, 2011]

(a) a database management system (b) batch processing (c) a real-time system (d) an on-line system (e) None of these

Ans. b

3.Forms that are used to organize business data into rows and columns are called [IBPS PO, 2012]

(a) transaction sheets (b) registers (c) business forms (d) sheet-spreads (e) spreadsheets

Ans.e

4.What refers to a set of characters of a particular design? [IBPS PO, 2012]

(a) keyface formation (c) calligraphy (d) stencil (e) typeface

Ans.c

5.————–is used by public and private enterprises to publish and share financial information with each other and industry analysts across all computer platforms and the Internet. [IBPS PO, 2012]

(a) Extensible Markup Language (EML) (b) Extensible Business Reporting Language (XBRL) (c) Enterprise Application Integration (EAI) (d) Sales Force Automation (SFA) software (e) None of these

Ans.b

6.ROLLBACK in a database is statement [IBPS Clerk, 2012]

(a) TCL (b) DCL (c) DML (d) DDL (e) SDL

Ans.a

7.provides total solutions to reduce data redundancy, inconsistency, dependence and unauthorized access of data

(a) DBMS  (b) Tables Database (d) Protection passwords (e) Centralization of data CD

Ans.a

8.——————–is one reason for problems of data integrity [IBPS Clerk, 2012]

(a) Data availability constraints (b) Data inconsistency (C) Security constraints (d) Unauthorized access of data (e) Data redundancy

Ans.e

9.Dr. E.F. Codd represented rules that a database must obey if it has to be considered truly relational (JIBPS Clerk, 2012)

(a) 10 (b) 8 (C) 12 (d) 6 (e) 5

Ans.c

10.A data warehouse L [IBPS Clerk, 2012]

(a) Contains numerous naming conventions and formats (b) Is organized around important subject areas (c) Contains only current data (d) Can be updated by end users

(e) Explains some observed event or condition

Ans.b

11.Which of these is considered intelligent CASE tool [IBPS Clerk, 2012]

(a) Toolkit (b) Methodology companion (c) Workbench (d) Upper CASE (e) Lower CASE

Ans.c

12.A collection of conceptual tools for describing data, relationships, semantics and constraints is referred to as [IBPS Clerk, 2012]

(a) ER model b.Data base (c) Data Model (d) DBMS None of these

Ans.c

13.search method is conducted for a specific title, domain, URL, or host [IBPS Clerk, 2012]

(a) Keyword (b) Field (c) Boolean (d) Miscellaneous (e) Logical .

Ans.b

14.Attributes can be defined for [IBPS PO, 2013]

(a) entity (b) switch board c. macro pages (e) None of the above

Ans.a

15.Where will we find the referential integrity command ? [IBPS PO, 2013]

(a) Tools (b) View (b) Format (d) Table (e) None of these

Ans.e

16.Unlike filters queries can be saved as in a database. [IBPS PO, 2013]

(a) objects (b) filters (c) database (d) Any of the above (e) None of these

Ans.a

17.What is a database ? . [IBPS PO, 2013]

(a) It is a collection of data arranged in rows (b) It is a collection of data arranged in columns (c) It is a collection of data arranged in rows and columns (d) All of the above (e) None of the above

Ans.c

18.External database is [IBPS PO, 2013]

(a) Database created in EXCEL (b) Database created using DBMS package (c) Database created in MS-Word (d) All of the above (e) None of the above

Ans.b

19.Which command we will give if we want to show the database objects with it’s decription ? [IBPS PO, 2013]

(a) Details (b) Show (c) List (d) Any of the above (e) None of the above

Ans.a

20.The software that is used to create text-based documents are referred to as  [SBI PO, 2013]

(a) DBMS (b) suites (c) spreadsheets (d) presentation software (e) word processors

Ans.e

21.In database, a field is a [SBI Clerk, 2014]

(a) label (b) table of information (c) group of related records (d) category of information (e) None of these

Ans.b

22.The particular field of a record that uniquely identifies each record is called the [SBI Clerk, 2014]

(a) key field (b) primary field (c) master field (d) order field (e) None of these

Ans.a

23.Data in database at a particular point of time is called as? [SSC CGL, 2016]

(a) Intension (b) Extension (c) Back up (d) Application

Ans.b

24.A relational database consists of a collection of [IBPS Clerk Mains, 2016]

(a) Tables (b) Entities (c) Records (d) Keys (e) ROM

Ans.a

25.Database which is the logical design of the database, and the database which is snapshot of the data in the database at given instant in time. [IBPS Clerk Mains, 2016)

(a) Instance, Schema (b) Relation, Schema (c) Relation, Domain (d) Schema, Instance (e) Trees, Attributes

Ans.d

26.Which of the following is the organized collection of large amount of interrelated data stored in a meaningfully way used for manipulation and updating? [IBPS Clerk Mains, 2016)

(a) Database (b) File (c) Folder (d) Data-mining (e) Data source

Ans.a

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply