Computer Software GK Question

 

1.——is a set of keywords, symbols, and a system of rules for constructing statements by which humans can communicate the instructions to be executed by a computer.

[SBI Clerk, 2009]

  • A computer program (b) A programming language (c) An assemble (d) Syntax (e) None of these

Ans.a

2.This can be another word for program [SBI Clerk, 2009]

(a) software (b) disk (c) floppy (d) hardware (e) None of these

Ans.a

3.A(n)———- is device that electronically processes data, converting it to information. [SBI Clerk, 2009]

  • algorithm (b) computer (C) Software (d) program (e) None of these

Ans.b

4.The secret code that restricts entry to some programs is [SBI Clerk, 2009]

(a) password (b) passport (c) entry-code (d) access-code (e) None of these

Ans.d

5.The person who writes and tests computer programs is called a [SBI Clerk, 2009]

(a) programmer (b) computer scientist (c) software engineer (d) project developer (e)

None of these

Ans.a

6.Processing involves [SBI Clerk, 2009]

(a) inputting data into a computer system (b) transforming input into output (c) displaying relevant answers (d) providing relevant answers (e) None of these

Ans.b

7.Which of the following controls the manner of interaction between the user and the operating system? [SBI Clerk, 2009]

(a) user interface (b) language translator (c) platform (d) screensaver (e) None of these

Ans.a

8.Computer language used on the Internet is [ISBI Clerk, 2009]

(a) BASIC (b) COBOL (c) Java (d) Pascal (e) None of these

Ans.c

9.A compiler translates a program written in a high-level language into — [SBI Clerk, 2009)

(a) Machine language (b) an algorithm (c) a debugged program (d) Java

(e) None of the above

Ans.a

10.What is correcting error in a program called? (SBI Clerk, 2009)

(a) Compiling (b) Debugging (c) Grinding (d) Interpreting (e) None of these

Ans.b

11.The– of a system includes the programs or instructions. [SBI Clerk, 2009]

(a) hardware (b) icon (c) information (d) software (e) None of these

Ans. d

12.The primary purpose of software is to turn data into [SBI Clerk, 2009)

(a) Websites (b) information (c) programs (d) objects (e) None of these

Ans.b

13.A—- contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm. [SBI Clerk, 2009]

(a) programming language (b) syntax (c) programming structure (d) logic chart (e) None of the above

Ans.a

14.A (n) — is a program that makes the computer easier to use. [SBI Clerk, 2009]

(a) utility (b) application (c) operating system (d) network (e) None of these

Ans.a

15.The — tells the computer how to use its components (SBI Clerk, 2009)

(a) utility (b) network (c) application program (d) operating system (e) None of these

Ans.d

16.An error is also known as [SBI Clerk, 2009, 2011]

(a) bug (b) debug (c) cursor (d) icon (e) None of these

Ans.a

17.——-is the process of carrying out commands. [SBI Clerk, 2009, IBPS Clerk 2011] (a) Fetching (b) Storing (c) Executing (d) Decoding

(e) None of these .

Ans.c

18.Which of the following is a programming language for creating special programs like applets? [SBI PO, 2011]

(a) Java (b) cable (c) domain name (d) Net (e) COBOL

Ans.a

19.System software [SBI PO, 2011]

(a) allows the user to diagnose and troubleshoot the device (b) is a programming language (C) is part of a productivity suite (d) is an optional form of software (e) helps the computer manage internal resources

Ans.e

20.Linux is a type of software. [IBPS Clerk, 2011]

(a) Shareware (b) Commercial (c) Proprietary (d) Open Source (e) Hidden type

Ans.d

21.Which of the following not a software? [IBPS Clerk, 2011]

(a) excel (b) operating system System (C) printer driver (d) central processing unit(CPU) (e) power point

Ans.d

22.The operating system, that is self-contained in a device and resident in the ROM .is [IBPS Clerk, 2011]

(a) Batch Operating System (b) Real-time Operating System (C) Embedded Operating System (d) Mutli-Processor Operating System

(e) None of these

Ans.c

23.Information that comes from an external source and fed into computer software is called [IBPS Clerk, 2011]

(a) Output (b) Input (c) Throughput (d) Reports (e) None of these

Ans.b

24.To be able to “boot”, the computer must have a(n) [IBPS Clerk, 2011]

(a) Compilere (b) Loader (C) Operating System (d) Assembler (e) None of these

Ans.c

25.The binary system is a number system to the base [IBPS Clerk, 2011]

(a) 2 (b) 4 (c) 8 (d) 10 (e) 16

Ans.a

26.Assembly language is [IBPS Clerk, 2011]

(a) Machine Language (b) High-level programming language (c) A low-level programming language (d) Language for assembling computers

(e) None of these

Ans.c

27.The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is [IBPS PO, 2011]

(a) multiprogramming (b) multitasking (c) time-sharing (d) multiprocessing (e) None of these

Ans.d

28.—————are words that a programming language has set aside for its own use. [IBPS PO, 2011]

(a) Control words (b) Control structures (c) Reserved words (d) Reserved keys (e) None of these

Ans.c

29.What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called? [IBPS PO, 2011]

(a) configuration (b) download (c) storage  (d) upload (e) installation

Ans.e

30.Which of the following can only have sequential access? [SBI Clerk, 2011]

(a) Disk (b) Tape (c) CD-ROM (d) DVD-ROM (e) None of these

Ans.b

31.What of the following means the altering of computer system software to archive a task for which it was not originally designed? [SBI Clerk, 2011]

(a) breaking (b) hacking (c) trekking (d) pegging (e) None of these

Ans.(b)

32.A set of rules for telling the computer what operations to perform is called a [JIBPS PO, 2012]

(a) procedural language (b) structures (c) natural language (d) command language

(e) programming language

Ans.(e)

33.A detailed written description of the programming cycle and the program, along with the test results and a printout of the program is called

[IBPS PO, 2012]

(a) documentation (b) output (c) reporting (d) spec sheets (e) Directory

Ans.(a)

34.A(n)——–is a set of programs designed to manage the resources of a computer, including starting the computer, managing programs, managing memory, and coordinating tasks between input and output devices.[JIBPS PO, 2012]

(a) application suite (b)  Complier  (c) input/output system (d) interface (e) operating system (OS)

Ans.(e)

35.In the absence of parentheses, the order of operation is . [IBPS PO, 2012]

(a) Exponentiation, addition or subtraction, multiplication or division (b) Addition or subtraction, multiplication ordivision, exponentiation (c) Multiplication or division, exponentiation, addition or subtraction (d) Exponentiation, multiplication or division,addition or subtraction (e) Addition or subtraction, exponentiation, Multiplication or division

Ans.(d)

36.An program is one that is ready to run and does not need to be altered in any way. [IBPS PO, 2012]

(a) interpreter (b) high-level  (C) compiler (d) COBOL (e) executable

Ans.(e)

37.A(n) ————-language reflects the way people think mathematically. [IBPS PO, 2012]

(a) cross-platform programming (b) 3GL business programming (c) event-driven programming (d) functional (e) None of these

Ans.(d)

38.Which of the following software could assist someone who cannot use their hands for computer input ? [IBPS PO, 2012]

(a) Video conferencing (b) Speech recognition (c) Audio digitizer (d) Synthesizer (2) None of these

Ans.(b)

39.———–software creates a mirror image of the entire hard disk, including the operating system, applications, files, and data. [IBPS PO, 2012]

(a) Operating system (b) Backup software (c) Utility programs (d) Driver imaging (e) None of these

Ans.(b)

40.Which of the following information systems focuses on making manufacturing processes more efficient and of higher quality ? [IBPS PO, 2012]

(a) Computer-aided manufacturing (b) Computer-integrated manufacturing (c) Computer-aided software engineering (d) Computer-aided system engineering

(e) None of these

Ans.(a)

41.A mistake in an algorithm that causes incorrect results is called a [IBPS PO, 2012]

(a) logical error (b) syntax error (c) procedural error (d) compiler error machine error

Ans.(a)

42.———–is a feature for scheduling and multiprogramming to provide an economical interactive system of two or more users [IBPS Clerk, 2012]

(a) Time sharing (b) Multitasking (c) Time tracing (d) Multiprocessing

(e) None of these

Ans.(a)

43.A programming language having a _ _ is slow in execution [IBPS Clerk, 2012)

(a) Interpreter (b) Compiler (c) Assembler (d) Linker (e) (a) & (b)

Ans.(e)

44.The word processor used by DOS to write the programs or instructions [IBPS Clerk, 2012]

(a) WordStar (b) WordPad (c) Notepad (d) MS-Word (e) EDIT

Ans.(a)

45.Decimal equivalent of (1111), = [IBPS Clerk, 2012)

(a) 11 (b) 10 (C) 1 (d) 15 (e) 13

Ans.(d)

46.System proposal is prepared in phase of SDLC [IBPS Clerk, 2012)

(a) Conception (b) Initiation (c) Analysis (d) Design (e) construction

Ans.(b)

47.The errors that can be find out by a compiler are [IBPS Clerk, 2012)

(a) Logical errors (b) Internal errors (c) Semantic errors (d) Syntax errors

(e) Execution errors

Ans.(d)

  1. The process that deals with the technical and management issues of software development is [IBPS Clerk, 2012]

(a) Delivery process (b) Control process (c) Software process (d) Testing process (e) Monitoring process

Ans.(c)

49.Android is—–

(a)Operating system (b) Application (c) Interface (d)  (e) A collection of all these

Ans.(a)

50.Devices that enter information and let you communicate with the computer are called———

(a) Software (b) Output devices (c) Hardware (d) Input Devices

Ans.(e)

51.Inelectric device,operating under the control of information,that can data, process the data, produce output and store the results for future use—

(a) Input (b) Computer (c) Software (d) Hardware

Ans.(d)

52.By firmware or remote control we understand ———————-

(a) Physical equipment used in a computer system

(b) a set of instruction that causes a computer to perform one more tasks.

(c) the people involved in the computing process.

(d) a set of programsthat

Ans.(c)

53.The basic Computer processing cycle consists of —————–

(a) inpu,processing and output

(b) system and application

(c) data, information and applications

(d) hardware,software and storage

(e)None of these

Ans. (a)

54.One of the following staments is not true for BUFFERS command [IBPS PO,2013]

(a) increasing numbers of BUFFERS can speed programme execution,but only to a certain extent

(b) the more buffers that exist the more sectors can be stored In memory;hence fewer accesses of disk are necessary

(c)  The BUFFERS command is used to  establish the number o1disk buffers set up byMS-DOSduring booting

  • All of the above
  • None of the above

Ans.(d)

55.A pixel is

(a) a computer program that draws picture

(b) a picture stored  in the stored in the secondary memory.

(c) the smallest resolvable part of a picture

(d) a virus

(e) None of the above

Ans.(c)

 

56.Which switch should be used in the DIR command to view files or sub directors in a directors

(a) /P (b) /W (c)/S (d) /L

Ans.(c)

57.Which of the following uses a handheld operating system ?

(a) A supercomputer  (b) A personal (C) A laptop (D)A mainfearm (e) APDA(APersonal Digital Assistant)

Ans.(e)

58.In Programming, repeating some statement is usually called

(a) Looping (b) Control structure  (c) Compiling (d) Structure (e) None of these

Ans. (a)

59.I dentity the FIFO(First In First Out) structure among the following :

(a) Stack (b) Queue (c) De-Queue (d) Array

Ans. (a)

60.Where you are likely to find an find an embedded operating system [IBPS Clerk,2014]

(a) on a desktop operating system (b) on network PC (C) on and network server (d) on a PDF

Ans. (d)

61.System software-

(a) allows the user to diagnose and troubleshoot  the device

(b) is a programming language

(c) is part  of aproductivity suite

(d) is an  optical  form of Software

(e) helps the computer manage internal resource.

Ans.(e)

62.The term “User Interface” refers to————–

(a) the monitor that is available  for the computer

(b) how the operating System responds to user  commands.

(C) Error! Not a valid embedded object.the means by which the user interacts with the peripheral devices on the

(d) What the user sees on the screen and how they can interact with it

(e) None of these

Ans.(d)

63.Which of the following Computer language is used for Artificial Intelligence(AI)? SBI Clerk

(a) FORTRAN  (b) C (C) COBOL (d) PROLOG (e) None of these

Ans. d

64.If a new device is attached to a computerSuch as a printer or scanner,its—————

(a) Error! Not a valid embedded object,Server (b) Driver (c) Buffer (d) All of the above

(e) None of the above

Ans.(b)

65.The Software that allows users to surf the Internet is called a/an———–

(a)Error! Not a valid embedded object. Browser

(b) Internet Service Provider

(c) Multimedia application

(d) Search Engine

(e) None of these

Ans.(a)

66.—————- are software  which is used to do Particular task.

(a) Operating system (b) Program (c) Data (d) Software (e) None of these

Ans.(b)

67.Finite number of sequential instruction are called.

(a) Flow chart (b) Control (c) Program flow (d) Algoritham (e) None of these

Ans.(d)

68.A———-contains specific ruels and words that express the logical steps of an algoritham

(a) Programming Language (b) Syntax error (c) Programming structure (d) Logic chart

Ans.(a)

69.Specialized programs that assist users in locating information on the Web are called

(a) Information engines (b) Lcator engines (c) Web browser (d) resource locators

(e) search engines

Ans.(e)

70.Compiling creates a(n)

(a) error-free program (b) program specification (C) Subrouting (d) algorithm (e) executable program

Ans.(e)

71.A computer executes programs in the sequence of:

(a) Decode,Fetch,Excute

(b) Execute,Featch,Decode

(c) Fetch,Decode,Excute

(D)Store, Fetch Execute

Ans.(c)

72.Which of the following is not an operating system ?

(a) Android (b) Vista (c) iOS    (d) Opera

Ans.(d)

73.Assembly is a —————– based machine –code instruction,which are very hard to remember,it is the classic and uncontroversial example of a low level language.

(a) Memory (b) High Level (c) Key (d) Mnemonic (e) FORTRAN

Ans.(d)

74.InComputer programming there is set subrouting definitions, protocols,and tools for building software and application.Which among the following is a term for sets requirements that govern how one application can talk to another?

(a) UPS (b) ApI (c) CGI (d) J2EE (e) OLE

Ans.(b)

75.After a credit card transaction has been authorized by the issung bank by sending an authorization code to the merchant,the settlement stage of the process begins.Which of the following is a system type used to process such statement ?

(a) Multitasking (b) Memory processing (c)Level Processing (d) Batch Processing (e) Online Processing

Ans.(d)

76.Which among the following is not an Object Oriented Programming Language?

(a) Python (b) PASCAL (c) java (d) C++ (e) Ruby

Ans.b

77.In Computer Programming API is set  of surouting definitions,protocols,and tools for building software and application .Which among the following is an  application programming interface for the programme  language java,Which defines how a client may access a database ?

(a) J2EE (b) JDK (c) JAVASE (d) JDBC (e) JSX

Ans.d

78.Android is a Monbile operating system designed primarily for a touch screen mobile devices such as smartphones and tablets,Which among the following was the first Android Operating System ?

(a) Cupcake (b) Alpha (C) Gingerbread (d) Doughnut (e) Éclair

Ans.b

79.On Auguest 25,2016 Linux celebrated its 25 years of its existence, Features Of LINUX are:

(a) Portability (b) Open source (c) Multi-user & Multi programming (d)All of the above

(e) None of the above

Ans.d

80.Which command is used to display the OS system name ?

(a) OS  (b)Unix (C) Kernel  (d) Uname (e) Shell

Ans.d

81.—————–is used for very large files or where a fast response time is not critical. The files to be transmitted are gathered over a period and then send together as a batch.

(a) Batch processing (b) Online Processing (C) File processing (d) Data processing

(e) Text processing

Ans.a

 82.Which is not an object oriented Programming language ?

(a) JAVA (b) Python (c) C++ (d) FORTRAN (e) Ruby

Ans.d

83.Which among the following is not a mobile Operating System ?[IBPS Clerk Mains]

(a) Bada (b) Safari (C) Symbian (d) MeeGo (e) WebOs

Ans. b

84.Are we building the right product? This statement refers to [IBPS RRB, 2016]

(a) Verification (b) Validation (c) Testing (d) Software quality assurance

(e) None of these

Ans.b

85.Grammar of the programming is checked at which phase of compiler? [IBPS RRB, 2016]

(a) Semantic analysis (b) Syntax analysis (c) Code generation (d) Code optimization (e) None of these

Ans.b

86.What is called the sharing of a medium and its path by 2 or more devices? [IBPS RRB, 2016]

(a) Multiplexing (b) Multiprocessing (c) Multi-operating (d) Multitasking

(e) Multi-sharing

Ans.b

87.A computer professional who writes and tests software are called a [IBPS RRB, 2016]

(a) software consultant (b) librarian (c) hardware consultant (d) computer operator

(e) data entry operator

Ans.c

88.Which of the following software could assist someone who cannot use their hands for computer input? JIBPS RRB, 20161

(a) Synthesizer (b) Speech Recognition (c) Audio Digitizer (d) Video Conferencing (e) None of these

Ans.b

89.UNIX Operating System is typically used for [IBPS RRB, 2016)

(a) Laptop (b) Web servers (c) Tablet (d) PC (e) None of these

Ans.b

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply