Computer Network Important Gk 40 Question IBPS, SBI, IBPS, RRB

Computer Network Important Gk 40 Question

Computer Network Important Gk 40 Question IBPS, SBI, IBPS, RRB

Computer Network Important Gk 40 Question IBPS, SBI, IBPS, RRB. A Computer Network is a group of computer systems and other computing hardware devices that are linked together through communication channels to facilitate communication and resource-sharing among a wide range of users. Generally, networks are distinguished based on their geographical span. A network can be as small as the distance between your mobile phone and its Bluetooth headphone and as large as the Internet itself, covering the whole geographical world, i.e. the Earth.

1.Computer and communication technology, such as communication links to the Internet, that provide help and understanding to the end-user is known as [SBI PO, 2011]

(a) presentation file (b) information technology c) program (d) worksheet file (e) FTP

Ans. b

2. A device that connects to a network without the use of cables is said to be IBPS PO, 2011

(a) distributed (b) free (c) centralized (d) open-source (e) wireless network

Ans. e

3.What is a modem connected to? [SBI Clerk, 2011]

(a) processor (b) motherboard (c) printer (d) phone line (e) None of these

Ans.d

4.Computers connected to a LAN can [SBI Clerk, 2011]

(a) run faster (b) go online (c) share information and/or share peripheral equipment (d) E-mail (e) None of these

Ans. c

5. A device that connects to a network without the use of cables is said to be [SBI Clerk, 2011]

(a)distributed (b) centralized (C) open-source (d) wireless (e) None of these

Ans.d

6. If you want to connect to your own computer through the Internet from another location, you can use [IBPS PO, 2011]

(a) e-mail (b) FTP (c) instant message (d) Telnet (e) None of these |

Ans.d

7. A communication network which is used by large organizations over regional, national or global area is called: (SSC-CGL, 2011]

(a) LAN (b) WAN (c) MAN (d) VAN

Ans. b

8. Computers that control processes accept data in a continuous [IBPS PO, 2012]

(a) data traffic pattern (b) data highway (c) infinite loop (d) feedback loop (e) slot

Ans. C

9.The method of Internet access that requires a phone line, but offers faster access speeds than dial-up is the connection. [IBPS PO, 2012]

(a) cable access (b) satellite access (c) fiber-optic service (d) Digital Subscriber Line (DSL) (e) modem

Ans. E

10. is a technique that is used to send more than one call over a single line. [IBPS PO, 2012]

(a) Digital transmission (b) Infrared transmission (c) Digitizing (d) Streaming (e) Multiplexing

Ans.E

11.Codec refers to [IBPS Clerk, 2012]

(a) Coder-decoder (b) Co-declaration (c) Command declaration (d) Command decoding (e) None of these

Ans. A

12.To connect networks of similar protocols __are used [IBPS Clerk, 2012]

(a) Routers (b) Bridges (c) Gateways (d) Dial-up routers (e) None of these

Ans.B

13.Telnet is a ____based computer protocol [IBPS Clerk, 2012]

(a) Sound (b) Text (c) Image (d) Animation (e) Digits

Ans.B

14. P2P is a—————– application architecture [IBPS Clerk, 2012]

(a) Client/ server (b) Distributed (c) Centralized (d) 1- tier (e) None of these

Ans. A

15.Which of the following terms is just the collection of networks that can be joined together? [SBI Clerk, 2012]

(a) virtual private network (b) LAN (c) intranet (d) extranet (e) internet

Ans. C

16. An alternate name for the completely interconnected network topology is [SSC, CGL, 2012]

(a) Mesh (b) Star (c) Tree (d) Ring

Ans. A

17.The transfer of data from a CPU to peripheral devices of computer is achieved through [SSC-CGL, 2012]

(a) interfaces en (b) buffer memory (c) modems (d) computer ports

Ans. A

18.Which of the following items is not used in Local Area Networks (LANs)? [SSC-CGL, 2012]

(a) Interface Card (b) Cable (c) Computer (d) Modem

Ans. C

19. An alternate name for the completely interconnected network topology is [SSC-CGL, 2012]

(a)Mesh (b) Star (c) Tree (d) Ring

Ans. A

20. is the most important/powerful computer in a typical network. [SBI PO, 2013]

(a) Desktop (b) Network client (c) Network server (d) Network station (e) Network switch

Ans. C

21.In a client/server model, a client program [SBI Clerk, 2014]

(a) asks for information (b) provides information and files (C) Serves Software files to other computers (d) Distributes Software files to other computers (e) None of the above

Ans. A

22.“Blue tooth’ technology allows” [IBPS Clerk, 2015]

(a) Satellite communication (b) Signal transmission on mobile phones only (c) Wireless communication between equipments (d) Landline phone to mobile phone communication (e) None of these

Ans. C

23.What is the commonly used unit for measuring the sped of data transmission? [IBPS Clerk, 2015]

(a) MegaHertz (b) Characters per second (c) Nanoseconds (d) Bits per second (e) None of these

Ans.d

24.What is the other name of the LAN card? [SBI Clerk, 2015]

(a) Modem (b) Network connector C Internet card (d) NIC (e) None of these [IBPS PO, 2015

Ans.D

25.Distributed Processing involves [IBPS PO,2015]

(a) solving computer component problem from a different computer (b) solving computing problems by breaking them into smaller parts that are separately processed by different computers (c) allowing users to share files on a network (d) allowing users to access network resources away from the office (e) None of these

Ans. B

26.Office LANs that are spread geographically apart on a large scale can be connected using a corporate [IBPS PO, 2015]

(a) CAN (b) LAN (c) DAN (d) WAN (e) None of these

Ans.D

27. AT&T designed its first commercial modem, specifically for converting digital computer data to analog signals for transmission across its long-distance network. What is the name of the modem? [IBPS PO, 2016)

(a) Telex (b) Memex (c) CompuServe (d) Bell 103 dataset (e) Dataphone

Ans. E

28.There is a network that can connect networks ranging from small locations or areas to a bigger range including public packet networks and large corporate networks. That network’s enterprise allows users to share access to applications, services, and other centrally located resources, Its ability for huge geographical access has transformed networking. Which among the following is that network? (IBPS PO, 2016)

(a) SAN (b) CAN (c) LAN (d) WAN (e) MAN

Ans.D

29.Which cloud is a cloud computing environment that uses a mix of on-premises, private cloud and third-party, public cloud services with orchestration between the two platforms and it is particularly valuable for dynamic or highly changeable workloads? [IBPS PO, 2016||

(a) Dynamic Cloud (b) Advance Cloud (c) Hybrid Cloud (d) Sharing Cloud (e) Combined Cloud

Ans. C

30. A router is a networking device that forwards data packets and is connected to two or more data lines from different networks. which had almost the same functionality as that of a router? [IBPS PO, 2016]

(a) Interface Delay Device (b) Interface Traffic Manager (c) Interface Routing Processor (d) Interface Message Processor (e) Interface Data Manager

Ans.D

31.When a collection of various computers seems a single coherent system to its client, then it is called [IBPS Clerk, 2016)

(a) Computer Network (b) Distributed System (C) Both (a) & (b) (d) None of the above (C) Server

Ans. B

32. In computer network nodes are: [IBPS Clerk, 2016]

(a) The computer that originates the data (b) The computer that routes the data (c) the computer that terminates the data (d) All of the mentioned (e) None of the above

Ans.D

33.Bluetooth is an example of [IBPS Clerk, 2016]

(a) Personal area network (b) Local area network (b) Virtual private network (d) None of the above

Ans. A

34.Which of the following extends a private network across public networks? [IBPS Clerk, 2016]

(a) Local area network (b) Virtual private network (c) Enterprise private network (d) Storage area network (2) DSL-LINE allows the wireless mobile devices to access the internet and its services such as the web and email. [IBPS RRB, 2016]

Ans. B

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply