1.The _ directory is mandatory for every disk.

(a) Root (b) Base (C) Sub (d) Case (e) None of these

Ans.  a

2.Which of the following is NOT a hardware of a computer?

(a) Monitor (b) Key Board (c) Windows (d) Central Processing Unit (e) None of these

Ans. c

3.Permanent instructions that the computer uses when it is turned on and that cannot be changed by other instructions are contained in

(a) ROM (b) RAM (C) ALU (d) REM (e) None of these

Ans. a

4.Which is not an item of hardware?

(a) An MP3 file (b) A keyboard (c) A disk drive (d) A monitor (e) None of these

Ans. a

5.Another word for the CPU is

(a) microprocessor (b) execute (c) microchip (d) decode (e) None of these

Ans. a

6.Hardware devices that are not part of the main computer system and are often added later to the system are

(a) clip art (b) highlight (c) execute (d) peripheral (e) None of these

Ans. d

7.Where is the disk put to enable the computer to read it?

(a) Disk drive (b) Memory (c) CPU (d) ALU (e) None of these

Ans. a

8.Which of the following is not an example of hardware?

(a) Mouse (b) Printer (c) Monitor (d) EXCEL (e) None of these

Ans.d

9.When you save the following the data would remain intact even after turning off computer?

(a) RAM (b) Motherboard (c) Secondary and Storage Device (d) Primary Storage Device (e) None of these

Ans.c

10.A computer’s hard disk is

(a) an arithmetic and logical unit (b) computer software (c) operating system (d) computer hardware (e) None of these

Ans.d

11.Devices that make up a computer system that you can see or touch –

(a) menu (b) print (c) software (d) hardware (e) None of these

Ans.d

12.The term used to define all input and output devices in a computer system is –

(a) Monitor (b) Software (c) Shared resources (d) Hardware (e) None of these

Ans.d

13.Which of the following peripheral device displays information to a user?

(a) Monitor (b) Keyboard (c) Secondary storage devices (d) Secondary storage media (e) None of these

Ans.a

14.The hardware device commonly referred to the “brain” of the computer is the

(a) RAM chip (b) data input (c) CPU (d) secondary storag (e) None of these

Ans.c

15.What provide expansion capability for computer system?

(a) Sockets (b) Slots (c) Bytes (d) Bays (e) None of these

Ans.a

16.The clock rate of a processor is measured in

(a) milliseconds (b) microhertz (c) megabytes or gigabytes (d) nanoseconds

(e) megahertz or gigahertz

Ans.e

17.Which of the following devices translate data and programs that humans can understand into a form that the computer can process?

(a) Display (b) Input (c) Output (d) Hardware (e) None of these

Ans.e

18._ports connect special types of music instruments to sound cards.

(a) BUS (b) CPU (c) USB (d) MIDI (e) MINI

Ans.d

19.If a processor has a word size of 32 bits, compared to a processor with a word size of 16 bits, it can process at a time.

(a) thrice as much (b) half as much (c) a fourth as much (d) the same amount

(e) twice as much

Ans.e

20.Which of the following is an example of connectivity?

(a) CD (b) Floppy disk (c) Power cord (d) Data (e) Internet

Ans.e

21.Any hardware component that allows you to enter data or instructions into a computer is called a(n)

(a) printer (b) storage device (C) output device (d) system unit (e) input device

Ans.e

22.The new integrates the function of a processor, memory and video card on a single chip

(a) micro   processor (b) power processor (C) system on a chip (d) multimedia processor (e) chip processor

Ans.c

23.The main system board of a computer is called the

(a) integrated circuit (b) motherboard (c) processor (d) microchip (e) drive board

Ans. b

24.Peripheral devices such as printers and monitors are considered to be

(a) hardware (b) software (c) data (d) information (e) source code

Ans.a

25.Which of the following is usually connected to a computer with the help of a cable?

(a) Icon (b) Virus (c) Database (d) Pixel (e) Peripheral devices |

Ans.e

26.Fax machines and imaging systems are examples of

(a) bar-code readers (b) imaging systems (c) scanning devices (d) pen-based systems

(e) None of these

Ans.b

27.A ________ is a device that not only provides surge protection, but also furnishes your computer with battery backup power during a power outage.

(a) surge strip (b) USB (c) UPS (d) battery strip (e) None of these

Ans.c

28.The motherboard is the

(a) circuit board that houses peripheral devices (b) same as the CPU chip (c) the first chip that is accessed when the computer is turned on (d) circuit board that contains a CPU and other chips (e) None of these

Ans.d

29.A directory within a directory is called a

(a) Mini Directory (b) Junior Directory (c) Part Directory (d) Sub Directory

(e) None of these

Ans.d

30..When installing the user must copy and usually decompress program files from a CD-ROM or other medium to the hard disk.

(a) programming software (b) system hardware (c) application hardware (d) applications software (e) None of these

Ans. d

31.If a new device is attached to a computer, such as a printer or scanner, its must be installed before the device can be used.

(a) buffer (b) driver (c) pager (d) server (e) None of these

Ans.b

32.The general term “peripheral equipment” is used for

(a) any device that is attached to a computer system (b) large-scale computer systems (c) a program collection (d) other office equipment not associated with a desktop computer (e) None of these

Ans.a

33.Which is not an item of hardware?

(a) An MP3 file (b) A keyboard (c) A monitor (d) A mouse (e) None of the above

Ans.a

34.The box that contains the central electroniccomponents of the computer is the

(a) motherboard (b) system unit (c) peripheral (d) input device

(e) None of the above

Ans.b

35.A device that provides emergency power to your computer, conditions the voltage, and protects against power surges is called a _

(a) PSU = Power Supply Unit (b) USP = Universal Surge Protector (c) UPPS = Universal Power Protection and Supply (d) UPS = Uninterruptible Power Supply

(e) None of the above

Ans.d

36.A device that is connected to the motherboard is

(a) called an external device (b) called an adjunct device (c) called a peripheral device (d) must connect using ribbon cable (e) None of these

Ans.c

37.The CPU, also called the when talking about PCs, does the vast majority of the processing for a computer

(a) macroprocessor (b) RAM (c) memory system (d) microprocessor (e) None of these

Ans.d

38.A computer’s type, processor, and operating system define its

(a) brand (b) size (c) platform (d) speed (e) none of these

Ans.d

39.A microprocessor is the brain of the computer and is also called a(n)

(a) microchip (b) macrochip (c) macroprocessor (d) calculator (e) software

Ans.a

40.Storage and memory differ with respect to which of the following characteristics?

(a) Price (b) Reliability (c) Speed (e) All of these (0) None of these

Ans.d

41.What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called?

(a) Configuration (b) Download (c) Storage (d) Upload (e) Installation

Ans.e

42.What is the most popular hardware for multimedia creations?

(a) PCs (b) Minicomputers (c) Mainframe Computers (d) WANS (e) Super Computers

Ans.a

43.Which of the following will you require to hear music on your computer?

(a) Video Card (b) Tape Recorder (c) Mouse (d) Joy Stick (e) Sound Card

Ans.e

44.For viewing video CDs, you would use

(a) CD Player (b) Windows Media Player (c) Windows Video Player (d) Windows Movie Player

Ans.b

45.A CPU-chip developed by Intel for wireless laptops is called the

(a) Celeron (b) Pentium-M (c) Xen (d) Itanium (e) None of these

Ans.b

46.What is a backup?

(a) Restoring the information backup (b) An exact copy of a system’s information (c) The ability to get a system up and running in the event of a system crash or failure (d) All of these

(e) None of these

Ans.d

 

47.Which of the following is hardware and not software?

(a) Excel (b) Printer driver (c) Operating System (d) Power Point (e) Control Unit

Ans.e

48.Peripheral devices such as printers and monitors are considered to be

(a) datab) software (c) hardware (d) information (e) None of these

Ans.c

49.Which of the following is not an example of a hardware?

(a) Word (b) Printer (c) Monitor (d) Mouse (e) Scanner S

Ans.a

50.Which of the following is a secondary memory device?

(a) Keyboard (b) Disk (c) ALU (d) Mouse (e) Printer

Ans.b

51.The processor is a_ chip plugged onto the motherboard in a computer system.

(a) LSI (b) VLSI (c) ULSI (d) XLSI (e) WLSI

Ans.b

52.The other name of a motherboard is

(a) Mouse (b) Computer Board (c) System Device (d) Central Board (e) System Board

Ans.e

53.Which type of storage is a hard disc?

(a) Non-permanent (b) Volatile is () Temporary – (d) Non-volatile

(e) None of these

Ans.d

54.When a computer is switched on, the booting process performs

(a) Integrity Test (b) Power-On-Self-Test (c) Correct Functioning Test (d) Reliability Test (e) Shut-down

Ans.b

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply