Components Of Computer System Important Gk Question SBI Clerk, IBPS Clerk, IBPS PO

1.A printer is this kind of device [SBI Clerk, 2009]

(a) input (b) word processing (c) processing (d) output (e) None of these

Ans.d

2.The name of the computer’s brain is [SBI Clerk, 2009]

(a) monitor (b) hardware (c) CPU (d) byte (e) None of these

Ans.c

3.The output devices make it possible to [SBI Clerk, 2009]

(a) view or print data (b) store data (c) scan data (d) input data (e) None of these

Ans.a

4.The most common method of entering text and numerical data into a computer system is through the use of a [SBI Clerk, 2009]

(a) keyboard (b) scanner (c) printer (d) plotter (e) None of these

Ans.a

5.Which of the following groups consist of only input devices? [SBI Clerk, 2009]

(a) Mouse, Keyboard, Monitor (b) Mouse, Keyboard, Printer (c) Mouse, Keyboard, Plotter (d) Mouse, Keyboard, Scanner (e) None of these

Ans.d

6,Which of the following groups consist of only output devices? [SBI Clerk, 2009]

(a) Scanner, Printer, Monitor (b) Keyboard, Printer, Monitor (c) Mouse, Printer, Monitor (d) Plotter, Printer, Monitor (e) None of these

Ans.d

7.A keyboard is this kind of device [SBI Clerk, 2009]

(a) black (b) input (c) output (d) word processing (e) None of these

Ans.b

8.Arithmetic operations [SBI Clerk, 2009]

(a) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item (b) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order (c) use conditions with operators such as AND, OR and NOT (d) include addition, subtraction, multiplication, and division (e) None of these

Ans.d

9.A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a [SBI Clerk, 2009]

(a) program (b) command (c) user response (d) processor

(e) None of these

Ans. a

10.Which part of the computer displays the work done ? [SBI Clerk, 2009)

(a) RAM (b) Printer (c) Monitor (d) ROM BOR (e) None of these

Ans.c

11.Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as [SBI Clerk, 2009]

(a) storage (b) output (c) input (d) information (e) None of these

Ans.c

12.For seeing the output, you use [SBI Clerk, 2009]

(a) Monitor (b) Keyboard (c) Mouse (d) Scanner (e) None of these

Ans.a

13.A scanner scans [SBI Clerk, 2009]

(a) Pictures (b) Text (c) Both Pictures and Text (d) Neither Pictures nor Text

(e) None of the above

Ans.c

14.Which of the following is not an input device? [SBI Clerk, 2009]

(a) Keyboard (b) Monitor (c) Joystick (d) Microphone (e) None of these

Ans. b

15.Back up of the data files will help to prevent[SBI Clerk, 2009]

(a) loss of confidentiality (b) duplication of data (c) virus infection (d) loss of data (e) None of the above

Ans.d

16.Which is the part of the computer system that one can physically touch ? [SBI Clerk, 2009)

(a) data (b) operating system (c) hardware (d) Software (e) None of these

Ans. c

17.—- is processed by the computer into information. [SBI Clerk, 2009]

(a) Data (b) Numbers (C) Alphabets (d) Pictures (e) None of these

Ans.a

18.To access properties of an object, the mouse technique to use is— [SBI Clerk,2009)

(a) right-clicking (b) shift-clicking (c) dragging (d) dropping (e) None of these

Ans. a

19.A— can make it easier to play games. [SBI Clerk, 2009]

(a) mouse (b) joystick (c) keyboard (d) pen (e) None of these

Ans. b

20.Codes consisting of lines of varying widths or lengths that are computer-readable are known [IBPS PO, 2011]

(a) an ASCII code (b) a magnetic tape (C) a bar code (d) an OCR scanner (e) None of these

Ans.c

21.Which one is the world’s first electric compter? [IBPS PO, 2011]

(a) EDVAC (b) UNIVAC (c) ENIAC (d) All of the above (e) None of these

Ans.d

22.Video processors consist of_ and which store and process images. [IBPS PO, 2011]

(a) CPU and VGA (b) CPU and memory. (c) VGA and memory (d) VGI and DVI

(e) None of these

Ans.d

23.The system unit [SBI PO, 2011]

(a) coordinates input and output devices (b) is the container that houses electronic components (c) is a combination of hardware and software (d) controls and manipulates data (e) does the arithmetic operations

Ans. c

24.The main circuit-board of the system unit is the [SBI PO, 2011]

(a) computer program (b) control unit (c) motherboard (d) RAM (e) None of these

Ans.c

25.Which keys enable the input of numbers quickly? [IBPS Clerk, 2011]

(a) ctrl, shift and alt (b) function keys (c) the numeric keypad (d) arrow keys (e) None of these

Ans.c

26.Form which language the word “Compter” is derived? [IBPS Clerk, 2011]

(a) Spanish (b) English (c) Latin (d) Greek (e) None of these

Ans.c

27.Which of the following can input graphical images and pictures for a computer? [IBPS Clerk, 2011]

(a) Plotter (b) Scanner (c) Mouse (d) Printer (e) Keyboard

Ans.b

28.Why is the Caps Lock key referred to as a toggle key? [IBPS Clerk, 2011]

(a) Because its function goes back and forth every time it is pressed (b) Because it cannot be used for entering numbers (c) Because it cannot be used to delete (d) Because it cannot be used to insert (e) None of these

Ans.a

 

28.Using output devices one can [IBPS Clerk, 2011]

(a) input data (b) store data (c) scan data (d) view or print data (e) None of these

Ans.d

30.Which of the following categories would include a keyboard? [IBPS Clerk, 2011]

(a) Printing Device (b) Output Device (c) Pointing Device (d) Storage Device (e) Input Device

Ans.e

31.What type of keys are ctrl’ and ‘shift’? [IBPS Clerk, 2011]

(a) adjustment (b) function (c) modifier (d)alphanumeric (e)None of these

Ans.c

32.The term ……refers to data storage systems that make it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data. [SBI Clerk, 2011]

(a) retrieval technology (b) input technology (c) output technology (d) storage technology (e) None of these

Ans.d

33.The term refers to any computer component that is required to perform work. [SBI Clerk, 2011]

(a) bootstrap  (b) kernel (c) resource (d) source code (e) None of these

Ans.c

34.The …………… is responsible for performing calculations and contains decision-making mechanisms. [SBI Clerk, 2011]

(a) Central Processing Unit (b) Memory Unit (c) Arithmetic and Logic Unit (d) Output Unit (e) None of these

Ans.c

35.You use a (n) —— such as a keyboard or mouse, to input information. [SBI Clerk, 2011]

(a) storage device (b) processing device (c) input device (d) output device

(e) None of these

Ans.c

36.What is output? [SBI Clerk, 2011]

(a) What the processor takes from the user (b) What the user gives to the processor (C) What the processor gets from the user (d) What the processor gives to the user (e) None of these

Ans. d

37.Computer is whatever is typed, submitted, or transmitted to a computer system. [SBI Clerk, 2011]

(a) input (b) output (c) data  (d) circuitry (e) None of these

Ans.a

38.Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly? [SBI Clerk, 2011]

(a) Booting (b) Processing (c) Saving (d) Editing (e) None of these

Ans. a

39.Which one of the following is true for RAM? [SBI Clerk, 2011]

(a) It is volatile memory (b) It is temporary memory (C) It is primary memory (d) All of the above (e) None of these

Ans. d

40.Ctrl, shift and alt are called keys. [SBI Clerk, 2011]

(a) adjustment (b) function (c) modifier (d) alphanumeric (e) None of these

Ans. c

41.What is the function of the Central Processing Unit of a Computer ? [SBI Clerk, 2012]

(a) Creates invoices (b) Performs calculations and processing (c) Deletes Data (d) Corrupts the data (e) None of these

Ans. b

42.All the characters that a device can use is called its ? [SBI Clerk, 2012]

(a) Skill Set (b) Character Alphabet (C) Character Codes (d) Keyboard Characters (e) Character Set

Ans. d

43.Which unit controls the movement of signals between CPU and I/O ? [SBI Clerk, 2012]

(a) ALU (b) Control Unit (c) Memory Unit (d) Secondary Storage (e) None of these

Ans.b

44.The three main parts of the processor are [SBI Clerk, 2012]

(a) ALU, Control Unit and Registers (b) ALU, Control Unit and RAM (c) Cache, Control Unit and Registers (d) Control Unit, Registers and RAM

(e) RAM, ROM and CD-ROM

Ans.a

45.Which of the following does not relate to Input Unit ? [SBI Clerk, 2012]

(a) If accepts data from the outside world. (b) It converts data into binary code that is understandable by the computer (c) It converts binary data into the human readable form that is understandable to the users. (d) It sends data in binary form to the computer

for further processing (e) None of these

Ans.c

46.Which printer cannot print more than one character at a time? [SSC, CHSL, 2012]

(a) Line (b) Daisy-wheel / (C) Laser (d) Dot-matrix (e) None of these

Ans.b

47.key is the example of Toggle key [IBPS Clerk, 2012]

(a) Alt (b) Shift (c) Control (d) Escape (e) Caps Lock

Ans.e

48.Video controller [IBPS Clerk, 2012]

(a) Controls the resolution of images on screen (b) Controls the signals to be sent and received from processor for display (c) Handles the entire electronic work behind the formation of images on the screen (d) Is responsible for allocating pixels for

formation of images (e) Is responsible for the refresh rate of the screen / monitor

Ans.c

49.Which of these is a point-and-draw device? [IBPS PO, 2012]

(a) mouse (b) scanner (C) printer (d) CD-ROM (e) Keyboard

Ans.a

50.When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits? [IBPS PO, 2013]

(a) ANSI (b) ASCII (c)  EBCDIC (d) ISO (e) None of the above

Ans.a

51.devices convert human-understandable data and programs into a form that the computer can process. [SBI PO, 2013]

(a) Printing (b) Output (c) Solid State (d) Monitor (e) Input

Ans. e

52.The CPU comprises of Control, Memory, and units. [SBI PO, 2013]

(a) Microprocessor (b) Arithmetic/Logic (c) Output . (d) ROM (e) Input

Ans. b

53.Ajoystick is primarily used to/for [SBI PO, 2013]

(a) Control sound on the screen (b) Computer gaming (c) Enter text

(d) Draw pictures (e) Print text

Ans. b

54.——plug into slots on the motherboard and provide additional functionality for your computer. [SBI Clerk, 2014]

(a) Network Interface Card (b) USB (c) Expansion Card (d) UPS (e) None of these

Ans.c

55.The most widely used computer device is [IBPS Clerk, 2015)

(a) Solid state disks (b) External hard disk (c) Internal hard disk (d) Mouse

(e) None of these

Ans.c

56.Which among the following is an important circuitry in a computer system that directs the operation of the processor?

[IBPS PO Mains, 2016]

(a) Memory (b) Address Bus (c) Accumulator (d) ALU (e) Control Unit

Ans.e

57.The combination of ALU and Control Unit jointly known as [IBPS RRB 2016)

(a) Hard disk (b) Monitor (c) CPU (d) UPS (e) Software

Ans.c

58.Which key launched the start button? [IBPS RRB 2016]

(a) Windows (b) Esc (c) Shift (d) Function key -(e) Num lock

Ans.a

59.Which of the following houses the most important parts of a computer system? [IBPS RRB 2016]

(a) Input Device (b) Client  (c) Server (d) Hardware (e) None of these

Ans. d

 

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply