The Internet is a global system of interconnected computer networks that use the standard Internet protocol suite(TCP/IP) to link various billion devices worldwide. It is an international network of networks that consists of millions of private, public, academic, business, and government packet switched networks, linked by a broad array of electronic, wireless, and optical networking technologies. The Internet carries a wide range of information resources and services, such as the inter-linked hypertext documents and applications of the World Wide Web (WWW), theinfrastructure to support email, and peer-to-peer networks for file sharing and telephony.

1.E-mail (electronic mail) is [SBI Clerk, 2009)

(a) an internet standard that allows users to upload and download files (b) a real-time typed conversation that takes place on a computer (c) an online area in which users conduct written discussions about a particular subject (d) the transmission of messages and files via a computer network (e) None of these

Ans.d

2.A chat is [SBI Clerk, 2009]

(a) an internet standard that allows users to upload and download files (b) a typed conversation that takes place on a computer or Mobile. (c) an online area in which users conduct written discussions about a particular subject (d) the transmission of messages and files via a computer network (e) None of these

Ans.b

3.Sending an e-mail is similar to [SBI Clerk, 2009, 2011]

(a) picturing an event (b) narrating a story (c) writing a letter (d) creating a drawing (e) None of these

Ans.c

4.The process of a computer receiving information from a server on the internet is known as [SBI Clerk, 2009]

(a) pulling (b) pushing (c) downloading (d) transferring (e) None of these

Ans.c

5.Digital Banking can be resorted through [SBI Clerk, 2009]

(a) Mobile phones (b) Internet (c) Telephones (d) All of these (e) None of these

Ans.d

6.A Web site’s main page is called its [SBI Clerk, 2009, IBPS – PO, 2011]

(a) Home Page (b) Browser page (c) Search Page (d) Bookmark (e) None of these

Ans.a

7.While sending an e-mail, the– line describes the contents of the message. [SBI Clerk, 2009]

(a) subject (b) to (c) contents (d) CC (e) None of these

Ans.a

8.Internet access by transmitting digital data over the wires of a local telephone network is provided by [IBPS PO, 2011]

(a) Leased line (b) Digital subscriber line (c) Digital signal line (d) None of the mentioned

Ans.b

9.The folder retains copies of messages have started but are not yet ready to send. (IBPS PO, 2011)

(a) Drafts (b) Outbox (c) Address B (d) Sent Items (e) Inbox

Ans.a

10.You can a search by providing more info the search engine can use to select a smaller. more useful set of results. [IBPS PO, 2011]

(a) refine (b) expand (c) load (d) query (e) slowdown

Ans.a

11.The enables you to simultaneously keep multiple Web pages open in one browser window. [IBPS PO, 2011]

(a) tab box (b) pop-up helper (C) tab row (d) address bar (e) Esc key

Ans.c

12.The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called [IBPS PO, 2011]

(a) downloading (b) uploading (c) FTP JPEG (e) downsizing

Ans.a

13.To reload a Web page, press the button. [IBPS PO, 2011]

(a) Redo (b) Reload (C) Restore (d) Ctrl (e) Refresh

Ans.e

14.Mobile Commerce is best described as [IBPS PO, 2011]

(a) The use of kiosks in marketing (b) Transporting products (c) Buying and selling goods/services through wireless handheld devices (d) Using notebook PCs in marketing (e) None of the above

Ans.C

15.This first step in the transaction processing cycle captures business data through various modes such as optical scanning or at an electronic commerce website. [IBPS PO, 2011]

(a) Document and report generation (b) Database maintenance (c) Transaction processing start-up (d) Data Entry (e) None of these

Ans.D

16.The piece of hardware that converts you computer’s digital signal to an analog signal that can travel over telephone lines is called a[IBPS PO, 2011]

(a) red wire (b) blue cord (C) tower (d) modem (e) None of these

Ans.D

17.A————–is the term used when a search engine returns a Web page that matches the search criteria. [IBPS PO, 2011]

(a) blog (b) hit (C) link (d) view (e) success

Ans.B

18.Connection or link to other documents or Web Pages that contain related information is called [SBI PO, 2011]

(a) dial-up  (b) electronic commerce (c) hyperlink (d) e-cash (e) domain name

Ans.C

19.Microsoft’s Messenger allows users to [SBI PO, 2011]

(a) bypass a browser to surf the Web (b) create a blog (c) communicate via direct live communication (d) identify and eliminate spam (e) make graphic presentations

Ans.C

20.In a web site, the ‘home’ page refers to [IBPS Clerk, 2011]

(a) the best page  (b) the last page (c) the first page (d) the most recent page (e) the oldest page

Ans.C

21.Which of the following is used by the browser to connect to the location of the Internet resources? [IBPS Clerk, 2011]

(a) Linkers (b) Protocol (c) Cable (d) URL (e) None of these

Ans.D

 22.Which of the following is not a term pertaining to the Internet? [IBPS Clerk, 2011]

(a) Keyboard (b) Link (c) Browser (d) Search Engine (e) Hyperlink

Ans.A

23.An educational institution would generally have the following in its domain name [IBPS Clerk, 2011]

(a) .org (b) .edu (C) inst (d) .com (e) .sch

Ans.B

24.The process of trading goods over the Internet is known as [IBPS Clerk, 2011]

(a) e-selling-n-buying (b) e-trading (c) e-finance (d) e-salesmanship (e)commerce

Ans.E

25.A ———- is a software program used to view Web pages. [SBI Clerk, 2011]

(a) site (b) host (c) link (d) browser (e) None of these

Ans.D

26.————–allows voice conversations to travel over the Internet. [SBI Clerk, 2011]

(a) Internet telephony (b) Instant messaging (c) E-mail (d) E-commerce (e) None of these

Ans.A

27.Which of the following is not true concering user IDs and passwords? [SBI Clerk, 2011]

(a) When you enter your user ID and password the computer knows it is you (b) If your computer asks for a user ID and password, you can create your own (C) Sometimes you are assigned a user ID and password, for security reasons (d) You should share your user ID and password with at least one other person (e) None of these

Ans.D

28.ISP exchanges internet traffic between their networks by [SBI Clerk, 2011]

(a) Internet exchange point (b) Subscriber end point (C) ISP end point

(d) None of these

Ans.A

29.Unsolicited commercial email is commonly known as[SBI Clerk, 2011]

(a) spam (b) junk (c) hoaxes (d) hypertext (e) None of these

Ans.a

30.A web site address is a unique name that identifies a specific _ on the web. [SBI Clerk, 2011]

(a) web browser (b) web site (c) PDA (d) link (e) None of these

Ans.b

31.The Internet allows you to [SBI Clerk, 2011]

(a) send electronic mail (b) view web pages (c) connect to servers all around the world (d) All of these (e) None of these

Ans.d

32.Most mail programs automatically complete the following two parts in an e-mail [SBI Clerk, 2011]

(a) From : and Body:  (b) From: and Date : (c) From: and To: (d) From: and Subject : (e) None of these

Ans.b

33.An e-mail address typically consists of a user ID followed by the_____sign and the name of the e-mail server that manages the user’s electronic post office box. [SBI Clerk, 2011]

(a) @ (b) # (c) & (e) None of these

Ans.a

34.Which of these is not a means of personal communication on the Internet ? [IBPS PO, 2012]

(a)chat(b) instant messaging (c) instanotes (d) electronic mail (e) None of these

Ans.c

35.Fourth-generation mobile technology provides enhanced capabilities allowing the transfer of both data, including fullmotion video, high-speed Internet access, and videoconferencing. [IBPS PO, 2012]

(a) video data and information (b) voice and nonvoice (c) music and video (d) video and audio (e) None of these

Ans.a

36.Usually downloaded into folders that hold temporary Internet files, are written to your computer’s hard disk by some of the Web sites you visit. [IBPS PO, 2012]

(a) anonymous files (b) behaviour files (c) banner ads (d) large files (e) cookies

Ans.e

37.A program,either talk or music that is made available in digital format tor automatic download over the Internet is called a —————————–

Ans.e

38.When a real-time telephone call between people is made over the Internet  using computers,it is called———

(a)  a Chat session (b) an e mail (c)  an instant message (d) Internet telephony (e)None of these .

Ans.d

39.Your business has contracted with another company  to have them host and  run an application for your company over the Internet .The  company  providing  this  service to your business is called an———————

(a) Internet (b) Internet (c) Application access provider (e) Outsource agency

Ans.e

 

40.A(n)————————- allows you  to access your  e-mail from anywhere .

(a) Forum (b) Webmail interface (c) Message Board (d) Weblog (d) None of these.

Ans.b

41.Which of the following would you find on Linkedln.

(a) Games (b) Connections (c) Chat (d) Appplication (e) None of these

Ans.b

42.Which of the following  can not be  part of an email address?

(a)  Period (b) At  sign (c) Space () (D) Underscore (e) None of these

Ans.c

43.Which of the following  musr be contained in a URL ?

(a) a protocol identifier (b)  the letters,www.(c) the unique registered domain name.(d) www. And the unique registered  domain name. (e)  a protocol identifier,www.and the unique registered domain name.

Ans.d

44.Origin of internet can be tracked from

(a) APPA net (b) Radio networks (c) Satellite network (d) Indian army network

Ans.a

45.———————– search engine  sends request for information  to serveral engines

Simultaneously and compiles the result

Ansa

46.To access a website  or web content from a web server, the client sends a (n) ——————

(a) Information (b) Message (c) Request (d) Response (e) Internet

Ans.c

47.An http request contains———————-parts

(a) 2  (b) 3 (c) 3 (d) 4 (e) 1

Ans.c

48.Through———————- an administrator or another-user can access someone else’s computer remotely

(a) Administrator (b) Web server (c) Web application (d) HTTP (e) Telnet

Ans.e

49.What utility to you use to transfer files and exchange messages?

(a) Web browsers (b) WWW (C) Email (d) Hpertext (e) search engines

Ans.c

50.In HTML,tags consists of keywords enclosed  within

(a) flower  brackets { } (b) ANGULAR BRACKETS < > (c) Parenthese ( )  (d) square brackets[ ]

Ans.b

51.A(n) ————————– appearing on a web page opens another document when clicked. [SBI PO, 2013]

(a) anchor (b) URL (c) hyperlink (d) reference (e) heading

Ans.c

52.An online discussion group that allows direct “live” communication is known as

(a) webcrawier (b) chat group (c) regional service provider (d) hyperlink (e) e-mail

Ans. b

53.The———-enables you to simultaneously keep multiple Web pages open  in one browser window.

(a) tab box (b) Pop-up-helper (c) tab row (d) address bar (e) Esc key

Ans.c

54.Computer and communication technologies, such as communication links to the Internet that provide help and understanding to the end user is known as—-

(a) Presentation file (b) information technology (c) program (d) worksheet file (e) FTP

Ans.e

55.The——— folder retains copies of messages that you have stared but are not yet ready to send.

(a) Drafts (b) Outbox (c) Address Book (d) Sent Items (e) Inbox

Ans.a

56.A website address is a unique name that  identifies aspecific ————–on the web.[SBI Clerk,2014]

(a)Web browser (b) Web site (c) PDA (d) link (e) None of these

Ans.d

57.The———————–also called the Web,contains billions of documents.[SBI Clerk,2014]

(a) World Wide Web  (b) HTTP (C) Web Portal (D) Domain(e) None of these

Ans.a

58.Every device on the Internet has an unique address that identifies it in the same  way that a street address identifies the location of a house.

(a)DH (b) DA   (c) IP  (D) IA  (E) None of these

Ans c.

59.If you are going to a site you use often,instead  of having to type in the address every time, you should

(a) save it as a file  (b) make a copy of it (c) bookmark it   (d) delete it (e) None of these

Ans. c

60.To navigate a new Web page for which you know the URL in the browser’s————and press enter

(a) Address button (b) Address baro (c) Name button (d) Domain bar (e) None of these

Ans.b

61.A is the term used when a search engine returns a web page that matches the search criteria.[ISBI Clerk, 2014]

(a) blog (b) link (c) view (d) hit (e) None of these

Ans.d

62.Which command on the Ribbon enables the document to be viewed as it would appear on a webpage? [IBPS Clerk, 2015]

(a) Page Layout (b) Internet Layout (c) Web Layout (d) All of the above

(e) None of these

Ans.c

63.What type of software creates a smaller file that is faster to transfer over the Internet? [IBPS Clerk, 2015]

(a) Compression (b) Fragmentation (c) Encapsulation (d) Unzipped(e) None of these

Ans.a

  1. Which of the following is used for close a tab on a browser? [IBPS Clerk, 2015]

(a) Ctrl + Y (b) Ctrl + A (c) Ctrl + W (d) Ctrl + T (e) None of these

Ans.c

65.The _enables you to simultaneously keep multiple web pages open in one brower window [SBI Clerk, 2015]

(a) tab bar (b) pop-up helper (c) tab row . (d) address bar (e) None of these

Ans.a

66.The folder remains copies of messages that you have started but are not yet ready to send. [SBI Clerk, 2015]

(a) drafts (b) outbox (c) address (d) sent items (e) None of these

Ans.a

67.When the pointer is positioned on a it is shaped like a hand. [SBI Clerk, 2015]

(a) grammar error (b) formatting error (C) SO (d) hyperlink (e) spelling error

Ans.d

68.The standard protocol of the internet is [SBI Clerk, 2015]

(a) TCP/IP (b) Java (c) HTML (d) Flash (e) None of these reen tip

Ans.a

69.A website address is a unique name that identifies a specific_ on the web [IBPS PO, 2015]

(a) Web browser (b) Website (c) PDA (d) Link (e) None of these

Ans.d

70.How are the World Wide Web (WWW) and the internet different? [SBI PO, 2015] (a) They aren’t different; they are two different names for the same thing. (b) The internet is text only, the WWW incorporates multimedia. (c) The internet is primarilyused by businesses; the WWW can be used by home users. (d) The WWW is faster than the more archaic internet. (e) None of these

Ans.b

71.What is m-commerce? [SSC CGL, 2015]

(a) machine commerce (b) mobile commerce (c) money commerce (d) marketing commerce

Ans.b

 

72.Which among the following is a recently

debated principle that Internet service providers and governments regulating the Internet should treat all data on the Internet the same, not discriminating or charging differentially by user, content, website, platform, application, type of attached equipment, or mode of communication? [IBPS PO Mains, 2016

(a) Comcast (b) Net Neutrality (c) Oblique-net (d) Net Fraternity (e) Fair Web

Ans.b

73.What can possibly be the drawback of e-mails? [IBPS Clerk Mains, 2016]

(a) Emails requires being physically delivered to the user  (b) Emails infects computer. (C) Emails are very expensive to transmit (d) Emails are slow to load (e) people don’t check emails regularly

Ans.e

74.Which of the following is a valid email address? [IBPS Clerk Mains, 2016]

(a) name.website@info@edu (b) name.website@info.in (c)name@website.info.com (d) website.name@website.com (e) website@info@info.com

Ans.d

75.What is the full form of VoIP? [IBPS Clerk Mains, 2016]

(a) Voice of Internet Power (b) Voice over Internet Protocol (c) Voice on Internet Protocol (d) Very optimized Internet Protocol (e) Very official internet Protocol

Ans.b

76.The principal electronic payment systems for electronic commerce is [IBPS RRB, 2016]

(a) Credit card (b) Digital wallet (C) Electronic cheque (d) All of the above (e) None of these

Ans.d

77.Which of the following is the first graphical web browser? [IBPS RRB, 2016]

(a) MSN (b) Mozilla (c) Chrome (d) Mosaic (e) Internet explorer

Ans.d

78.An email account includes a storage area, often called  [IBPS RRB, 2016]

(a) Attachment (b) Font (c) Hyperlink (d) browser (e) Mailbox

Ans.e

79.Which of the following is not associated with Browsers? [IBPS RRB, 2016]

(a) Opera (b) Chrome (c) Firefox (d) Yahoo (e) UC Browser

Ans.d

80.Which of the following is the valid domain name extension? [IBPS RRB, 2016]

(a) .edu (b) .org (C) .com (d) net (e) All of these

Ans.e

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply