The Union Executive

The President

 

1.Who was the President of India at the time of proclamation of emergency in the year 1975 ?

(a) V. V. Giri (b) Giani Zail Singh (c) Fakhruddin Ali Ahmad (d) Shankar Dayal Sharma

Ans.c

2.Under which Article of the Constitution of India can the President of India be impeached ?

(a) Article 61 (b) Article 75 D (c) Article 76 o u (d) Article 356 [CDS 2007]

Ans.a

3.Consider the following statements : 1. The President may, by writting under his hand addressed to the Vice-President, resign his office. 2. Executive power of the Union is vested in the President. si Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only $(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.c

4.Who holds the power to appoint the nominees from Anglo-Indian Community in the Lok Sabha ?

(a) Minorities Commission (b) President of India (c) Prime Minister (d) Vice-President

Ans.b

5.Who is the Executive Head of State in India ?

(a) President (b) Prime Minister (c) Leader of the opposition (d) Chief Secretary, Government of India

Ans.a

6.In India, the President is elected by

(a) Direct Election (b) Single Transferable Vote (c) Proportional Vote System (d) Open Ballot System

Ans.b

7.The first President of Independent India hails from

(a) U.P (b) Andhra Pradesh (c) Bihar (d) Tamil Nadu

Ans.c

8.Recommendations to the President of India on the specific Union-State fiscal relations are made by the

(a) Finance Minister (b) Reserve Bank of India (c) Planning Commission (d) Finance Commission

Ans.d

9.Who among the following Presidents held office for two consecutive terms ?

(a) Dr. Rajendra Prasad (b) Dr. S. Radhakrishnan (c) Both ‘a’ and ‘b’ (d) Dr. Zakir Hussain

Ans.a

10.By which of the following can the President of India be impeached ?

(a) By the Lok Sabha (b) By the Parliament (c) By the Chief Justice of India (d) By the Prime Minister

Ans. b

11.Who among the following is appointed by the President:

(a) Attorney General of India (b) Comptroller and Auditor General (c) Governor of a State (d) All of these

Ans.d

12.Acting Chief Justice of the Supreme Court in India is appointed by the

(a) Chief Justice of Supreme Court (b) Prime Minister (c) President (d) Law Minister

Ans.c

13.Comptroller and Auditor General of India is appointed

by (a) President (b) Speaker of the Lok Sabha (c) Chairman of the Planning Commission (d) Finance Minister

Ans.a

14.The Electoral College which elects the President of India comprises of: I. elected members of both the Houses of Parliament II. elected members of the both the Houses of State

Legislatures III. elected members of Legislative Assemblies of all theStates IV. elected members of the legislative Assemblies of Delhi and Pondichery Select the correct answer from the code given below : Codes :

(a) I, III (b) I, II, III (c) I, III, IV (d) II, III, IV

Ans.c

15.The vacancy of the office of the President of India must be filled up within

(a) 90 days (b) 6 months (c) 1 year (d) within the period decided by the Parliament

Ans.b

16.Who has the right to seek advisory opinion of the Supreme Court of India, on any question of law ?

(a) Prime Minister (b) President (c) Any Judge of the High Court (d) All the above

Ans.b

17.The single instance of the unanimous election of the President of India so far, was the election of

(a) Rajendra Prasad (b) Dr. Radhakrishnan (c) Zakir Hussain (d) Neelam Sanjiva Reddy

Ans.d

18.Who among the following is/are appointed by the President of India ? 1. Vice-Chairman of the Planning Commission 2. Chairman of the Finance Commission 3. Administrators of the Union Territories Select the correct answer by using the following codes : Codes :

(a) 1 and 2 are correct (b) 2 and 3 are correct (c) 1 and 3 are correct (d) Only 1 is correct

Ans.b

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply