Misscellaneous

Introduction The scope of this component of General Awareness is very wide and infinite. To define this section in the shape of definite pattern is an uphil task. Generally, the questions asked from this section are related to the following topics First in world, Superlatives of World, Countries with Capital and Currencies, First in India, Superlatives of India, Major Newspapers and News Agencies, Indian Defence, Awards and Honours, important Dates and Days of the Year, Abbreviations, Books and their Authors, etc.

1.Saraswati Samman is given annually for outstanding contribution to

(a) literature (b) education (c) fine arts (d) classical music

Ans.a

2.The two highest gallantry awards in India are

(a) Param Vir Chakra and Ashok Chakra (b) Param Vir Chakra and Vir Chakra (c) Ashok Chakra and Maha Vir Chakra (d) Param Vir Chakra and Maha Vir Chakra

Ans.d

3.Ashoka Chakra’ is awarded for

(a) outstanding contribution to literature (b) gallantry by children (C) acts of gallantry in the presence of the enemy (d) the most conspicuous bravery or self-sacrifice on land, air

or sea but not in the presence of the enemy

Ans.d

4.Cannes Film Festival is held in

(a) Switzerland (b) France (C) Italy 0 992 90 (d) England SVINE

Ans.b

5.India’s highest award given for exceptional work in art, literature and recognition of public service of the highest order is

(a) Param Vir Chakra (b) Bharat Ratna (c) Jnanpith Award (d) Kalinga Award

Ans.b

6.Meghanath Saha’ award is given for outstanding contribution in which of the following fields?

(a) Journalism(b) Science (C) Literature ai to (d) Social Science

Ans.b

7.Who among the following has received both Bharat Ratna and Nishan-e-Pakistan ?

(a) Morarji Desai (b) Mahatma Gandhi (C) Ayub Khan (d) Maulana Abul Kalam Azad

Ans.a

8.Which countries were involved in 100 year war ?

(a) Turkey and Austria (b) England and France (c) Palestine and Israel (d) Germany and Russia

Ans.b

9.Opium-war was fought between

(a) Britain and China (b) Britain and India (c) India and China (d) Britain and Japan wala

Ans.a

10.Which among the following countries was the earliest to give women the right to vote?

(a) Iceland (b) India (c) New Zealand (d) US:

Ans.c

11.Life expectancy is highest in the world in

(a) Canada (b) Germany (C) Japan (d) Norway

Ans.c

12. Which country/countries started privatisation of State-owned enterprises as a major State Policy ?

(a) UK under Mrs. Margaret Thatcher (b) Russia in the CIS (c) Mexico/Argentina Brazil (d) Italy/France/Malaysia

Ans.c

13.The war criminals of the Second World War were put to trial in

(a) Nuremburg (b) Peitersburg (C) Gettysbury (d) Peitsberg

Ans.a

14. Rupee is the currency of

(a) Bhutan (b) Malaysia (c) Maldives (d) Seychilles

Ans.d

15.Kimono is a dress style of which Asian country ?

(a) China (b) Korea (c) Japan (d) Laos

Ans.c

16.How many States of the USA are not attached to its mainland ?

(a) One (b) Two (c) Three (d) Four

Ans.b

17.The Parliament of Japan is known as

(a) Assembly (b) Key (c) Senate (d) Diet

Ans.d

18.Which of the following pairs is wrongly matched ?

Country National Emblem

 (a) Pakistan Crescent (b) Canada White Lily (c) Australia Kangaroo (d) USA Lotus

Ans.d

19.In which country the minimum voting age is16 years?

(a) France (b) Brazil (c) Gabon (d) Togo

Ans. b

20.”Golan Heights’ has become a controversial issue between which of the following pairs of nations ?

(a) Iraq-Iran (b) Israel-Libya (C) Israel-Syria (d) Kuwait-Iraq

Ans.c

21.The five biggest nations according to size are

(a) Russia, Canada, China, USA, Brazil (b) Russia, China, Canada, USA, Brazil (c) Russia, Canada, USA, China, Brazil (d) Russia, Canada, USA, Australia, Brazil

Ans.a

22.The five biggest countries according to population are

(a) China, India, USA, Pakistan, Brazil (b) China, India, USA, Indonesia, Brazil (c) China, India, Indonesia, Pakistan, Japan(d) China, India, USA, Indonesia, Bangladesh

Ans.b

23.Which among the following countries has the largest population ?

(a) Indonesia (b) Japan (c) Pakistan (d) Sudan

Ans.a

24.In which country is Bandung, where the Conference of African and Asian nations was held which led to establishing Non-Aligned Movement (NAM), situated ?

(a) Thailand (b) Egypt (c) Indonesia (d) Philippines

Ans.c

25. According to Census-2001, the most populated states in descending order are

(a) UP, Maharashtra, Bihar, West Bengal (b) UP, Maharashtra, West Bengal, Bihar (c) UP, Bihar, Maharashtra, West Bengal (d) UP, Bihar, West Bengal, Maharashtra

Ans.a

26.The least populated states in ascending order are

(a) Sikkim, Mizoram, Goa, Arunachal Pradesh (b) Sikkim, Mizoram, Arunachal Pradesh, Goa (c) Sikkim, Goa, Mizoram, Arunachal Pradesh. (d) Sikkim, Goa, Arunachal Pradesh, Mizoram

Ans.a

27.India first took part in the Olympic Games in the year

(a) 1920 (b) 1928 (c) 1972  (d) 1974

Ans.a

28.India first won the Olympic Hockey gold at

(a) London (b) Berlin (C) Amsterdam (d) Los Angeles

Ans.c

29.India made her debut in Olympic football at

(a) Helsinki in 1952 (b) Melbourne in 1956 (c) London in 1948 (d) Tokyo in 1964

Ans.c

30.First Olympic Games were held in

(a) 776 BC  (b) 798 BCC (C) 876 BC (d) 898 BC

Ans.a

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply